Vítězství orientační biatlonistky na mistrovství světa nikdo nečekal, organizátoři neměli ani českou hymnu

1. listopad 2021

Jana Benešová z Jindřichova Hradce je nejlepší orientační biatlonistkou na světě. Sport, který kombinuje orientační běh a biatlon, má moc ráda a umí o něm hezky vyprávět.

Poslední mistrovství světa v orientačním biatlonu se konalo v Jilemnici. Jihočeška Jana Benešová tu už podruhé obhájila zlato. „Musím říct, že závazek jsem cítila, ale jelikož to bylo kvůli koronaviru po dvou letech, tak jsem se spíš těšila a vlastně jsem nevěděla, co mám očekávat od sebe i soupeřek. Na sebe jsem se snažila nevytvářet tlak,“ komentuje.

Jana Benešová se poprvé mistryní světa stala v roce 2018 v Dánsku. „To bylo hrozně nečekané, opravdu se mi povedl orienťák i střelba. Nikdo to nečekal, ani organizátoři, neměli ani českou hymnu, takže to bylo docela vtipné při vyhlašování, ale pak ji nějak sehnali,“ vzpomíná.

Obhajoba o rok později ve Finsku už byla těžší. „Hlavně tlak okolí byl větší. Všichni mi říkali, že terén ve Finsku je mnohem těžší, že orienťáci ve Skandinávii jsou nesrovnatelně lepší než my, takže jsem se docela bála. Nakonec to klaplo, ale i díky soupeřkám, protože moje největší konkurentka několikrát chybovala na střelnici, takže mi to trochu darovala,“ usmívá se.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související