Vláda chce pomoci podnikatelům z peněz obcí a krajů. Nebude na investice, kritizuje europoslanec Polčák

26. květen 2020

Měly by obce, města a kraje přispět na pomoc živnostníkům, jak je o tom v otevřeném dopise informovala ministryně financí Alena Schillerová (za hnutí ANO)? Za obce a kraje se nedávno postavil Senát, o vládním návrhu proto bude v úterý znovu rozhodovat sněmovna.

Vyplácení státní pomoci OSVČ a malým firmám bude stát 39,5 miliardy korun. Třetina z této sumy by podle návrhu měla jít z daňových příjmů obcí a krajů. Jejich představitelé se kvůli tomu chtěli sejít s premiérem Andrejem Babišem (ANO), ten ale schůzku odmítl.

Čtěte také

Obce a kraje v posledních týdnech kritizují, že jim klesnou daňové příjmy mimo jiné i kvůli vyplácení takzvaného kompenzačního bonusu. Samosprávám ale už teď kvůli koronavirové krizi chybějí peníze třeba na investice, jak uvedl předseda Svazu měst a obcí František Lukl.  

Například Brno by mohlo přijít až o půl miliardy, kraj asi o 400 milionů. A hlavní město by podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) přišlo o zhruba tři miliardy korun.

„Ministerstvo do toho prvoplánově vůbec nechtělo zatáhnout obce a kraje. Vyplacení těchto bonusů přes daňové slevy je to nejrychlejší a nejprůhlednější,“ zdůrazňuje poslanec Jan Volný (ANO).

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru chválí obce a kraje za to, že hospodaří velice zodpovědně – na účtech prý mají 300 miliard korun a loni skončily v přebytku 31 miliard. Právě proto by ale podle něj neměly mít problém podílet se na pomoci podnikatelům.

Starostové, se kterými o tom mluvil, to prý vnímají jako svůj podíl na podpoře jejich podnikatelů a živnostníků, aby i nadále mohli zaměstnávat jejich občany nebo platit daň z nemovitosti.

Teď je nutné rychle pomoci OSVČ a malým firmám, aby se rozjeli a neztráceli ani den.
Jan Volný

Nebude na investice

„Určitě to šlo nastavit jinak. Dostali jsme příslib od premiéra a dalších vládních představitelů, že se nebude sahat na rozpočtové určení daní. Vláda na něj sáhla a myslím, že je to v neprospěch těch skupin, o kterých se zde bavíme,“ reaguje předseda Sdružení místních samospráv a europoslanec Stanislav Polčák (STAN).

Čtěte také

Zejména menší obce podle něj nejsou schopné spoluúčast v této výši unést a budou muset zastavit veškeré investice, protože na ně jednoduše nebudou mít.

Ministryně financí slibuje výpadek kompenzovat a přidat 10 miliard korun na dotační programy a projekty. To je ale podle Polčáka nepřijatelné – nárokové prostředky, které obcím plynou přímo do rozpočtu, prý nelze srovnávat s dotacemi, s nimiž je spojena velká byrokracie.

„Místo toho, abychom se podíleli na rozhýbání lokální ekonomiky, tak nám stát takto namydlí schody,“ přidává se primátor Hřib a upozorňuje na to, že i města pomáhají podnikatelům, například odpouštějí nájmy nebo poplatky za předzahrádky.

„Já se nedivím názoru zejména velkých měst, protože v rámci rozpočtového určení daní mají peníze jisté a mohou je použít na cokoli. Tady to holt budou investiční peníze a bude to spojené s nějakou byrokracií. Ale prostě taková je doba a všichni se musíme uskromnit,“ namítá Volný.

Poslechněte si celý speciál!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.