Vláda podpořila vybudování továrny místo letiště Líně, okolní obce jsou proti

21. říjen 2022 16:35, aktualizováno

Vláda odsouhlasila záměr vybudovat v Líních u Plzně průmyslový areál, kde by mohly vzniknout továrny na baterie do elektroaut koncernu Volkswagen. Okolní obce jsou ale zásadně proti. Obávají se zhoršení životního prostředí, velkého množství agenturních zaměstnanců z ciziny nebo například nárůstu dopravy.

Obce z okolí letiště v Líních nesouhlasí se záměrem vlády vybudovat továrnu na autobaterie místo letiště u Plzně. Tento záměr koncernu je podle vlády strategickou investicí. Definitivní rozhodnutí oznámí Volkswagen do konce roku.

Lidé z Líní mají na zvažovanou výstavbu Gigafactory jednoznačný názor. Továrnu v blízkosti obce prostě nechtějí. Záložní vojenské letiště navíc není podle starostů k vybudování velkého průmyslového areálu vůbec vhodné.

„Lokalita není odpovídajícím způsobem napojena na inženýrské sítě a ani dopravně není náležitě napojena jakožto bývalé vojenské území,“ poznamenal starosta Líní Michal Gotthard. Zároveň sdělil obavy z předpokládané rozlohy Gigafactory, která by měla být 400 hektarů. Tato rozloha by měla několikanásobně převyšovat běžné průmyslové zóny v naší zemi.

Proti je i starosta Dobřan

Proti rozhodnutí vlády se vymezil také starosta Dobřan Martin Sobotka. Znepokojuje ho síla, kterou je projekt tlačen kupředu. „To, že vláda jmenovala tři ministry, aby vyjednali pozemky znamená, že teď budeme pod velkým tlakem a budeme muset učinit nějaké rozhodnutí, které bude třeba bolestné,“ vysvětlil svůj postoj. Doplnil také, že se postaví proti návrhu na vznik zóny, která by měla 700 hektarů.

Jednou ze zbraní obcí jsou pozemky. V areálu letiště jim patří zhruba 2/5 a rozhodně se jich nechtějí vzdávat. Plzeň i Plzeňský kraj podporují zachování letiště. Zároveň požadují vypracování studie o možných dopadech na okolí průmyslového areálu. V něm by mohlo pracovat až 5 tisíc lidí. Koncern Volkswagen zvažuje kromě Česka i další lokality v Polsku a Maďarsku.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio