Vláda podporuje investici amerického Amazonu v Česku, do Dobrovíze míří ministr průmyslu

4. únor 2014

Kabinet Bohuslava Sobotky řeší problémy kolem stavby dvou distribučních center amerického Amazonu v Česku. Vláda poskytne státní garanci na chybějící přivaděč z dálnice D1 u Brna.

Dálniční sjezd je nutný pro vyjednávání Brna s Amazonem. Město se zatím brání tomu, aby světový internetový obchod postavil v průmyslové zóně Černovická terasa distribuční sklad.

Developer se přitom zavázal zaplatit za pozemky pro halu Amazonu 214 milionů korun. Dalších 56 milionů korun by dal za dopravní opatření před postavením dálničního sjezdu a také za pomoc s výkupy pozemků pro tuto stavbu. Práci by tam našlo 1500 lidí.

Problémy jsou i s výstavbou distribučního sklad v Dobrovízi nedaleko pražské Ruzyně. Proti záměru se staví tamní obyvatelé, kteří se bojí velkého provozu. Stejně jako sklad u Brna má i tento mít rozlohu 95 tisíc metrů čtverečních a zaměstná patnáct set lidí.

Do Dobrovíze se dnes večer chystá ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Chce lidi přesvědčit, aby přistoupili na memorandum, které připravil krajský úřad. Amazon se zavázal vybudovat kolem obce obchvat.

Další podmínkou je zvýšení kapacity čističky odpadních vod nebo opatření pro větší bezpečnost na silnicích.

Slovensko chce předběhnout Česko, nabídlo Amazonu místo u Bratislavy

Za investici se minulý týden přimlouval i ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ten upozornil, že Amazon může namísto Česka investovat raději v Polsku nebo na Slovensku. Tam už mu také nabídli konkrétní místo u Bratislavy vedle dálnice.

Amazon chce stavět už v únoru, aby mohl využít nové sklady ještě před letošní vánoční sezónou. Chce z nich obsluhovat jak dosavadní evropské trhy, tak nové trhy v severní a východní Evropě.

V loňském roce se Amazon potýkal s varovnými stávkami zaměstnanců v Německu. Ti prosazují zvýšení svých mezd. I proto míří Amazon na východ.

Česko láká investory včetně Amazonu na své členství v Evropské unii, výhodnou geografickou polohu, dobrou infrastrukturu a kvalifikovanou pracovní sílu. Kromě toho mohou (investoři) v rámci investičních pobídek čerpat slevu na dani z příjmu až po dobu 10ti let.

V některých případech získají přímou finanční podporu, pokud ji schválí vláda. Daňové výhody platí od roku 2012 a počkaly si na ně například Škoda Auto, Saar Gummi Czech, Třinecké železárny a Jotun Powder Coatings. Šedesátimilionovou investici třeba chystá na Ústecko japonská firma Fukuka, která vyrábí plastové a pryžové výrobky.

Amazon
autoři: jhn , nib
Spustit audio