Vláda připravuje „pracovní“ karanténu, koho se má týkat a jak bude vypadat. Plus: Pravidla 5denní koronavirové karantény

11. leden 2022 10:49

Varianta koronaviru omikron už předstihla doteď nejvíc rozšířenou deltu a v Česku převažuje. Testy potvrzují nakažlivější omikron už nejméně u každého druhého pozitivního vzorku. Stát se připravuje na situaci, kdy by se omikronem nakazilo hodně zdravotníků, nebo řidičů hromadné dopravy. Zavést chce takzvanou pracovní karanténu.

Pojem „pracovní karanténa" je v posledních dnes slyšet často. Vláda chce jejím prostřednictvím zabránit tomu, aby varianta koronaviru omikron ochromila základní služby, například zdravotnictví, nebo dodávky elektřiny. Vláda 12. ledna definitivně řekne, koho se bude pracovní karanténa týkat. Už teď ale můžeme naznačit, na která odvětví se má vztahovat.

Čtěte také

Kromě zmíněného zdravotnictví a energetiky by se pracovní karanténa měla týkat dopravy, jak té hromadné, tak taky zřejmě řidičů - zásobovačů, kteří dovážejí potraviny. Mohla by být zásadní také pro lidi, kteří například hlídají vodu v řekách a přehradách, nebo pro zaměstnance v pohřebnictví. Po jednání ústředního krizového štábu to řekl jeho šéf a ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN. Definitivní seznam těch odvětví ale projedná vláda až 12. ledna.

Jak by mohla vypadat „pracovní karanténa“

Pokud by někomu v práci vyšel pozitivní antigenní test, a byl by třeba lékař, nebo nepostradatelný pracovník v elektrárně, mohl by na směnu chodit i dál; ale jen do chvíle, než by se projevily příznaky covidu-19, nebo by nákazu potvrdil přesnější PCR test. Nadřízený by měl zároveň zajistit takové podmínky izolace, které by podle Víta Rakušana odpovídaly tomu, že pracovník může být rizikový.

„To znamená nějaká práce v izolovaném prostředí, samozřejmě s respirátorem, žádné společné stravování a trávení času ve společných prostorách. V podstatě je cesta práce-domů, domov-práce,“ upřesnil ministr vnitra.

Nedá se zároveň říct, že by pracovní karanténa platila od určitého data. Půjde zkrátka o moment, kdy by ve službě začalo chybět tolik zdravotníků, hasičů, nebo policistů, že by to ohrozilo chod státu.

Od 11. ledna platí kvůli nové variantě koronaviru omikron zkrácené lhůty karantén a izolací, které se vláda rozhodla zkrátit na pět dní, před tímto rozhodnutím platila lhůta čtrnácti dní. Aktuálně platí, že kdo má rizikový kontakt s člověkem nakaženým koronavirem, nebo mu vyjde pozitivní test, čeká ho jen pětidenní pobyt doma. Pokud takový člověk nemá příznaky, nemusí karanténu ukončit PCR testem.

Výjimku z karantény mají plně očkovaní, nebo lidé, kteří měli v posledním půl roce covid-19. Tato výjimka ale platí jen do 16. ledna, od pondělí 17. ledna už zřejmě bude platit to, že karanténa a izolace budou povinné pro všechny.

Spustit audio

Související