Vláda prodloužila omezení volného pohybu. Kabinet jednal i o EET a úlevách pro živnostníky

24. březen 2020

Omezení volného pohybu osob v Česku potrvá nejméně do středy 1. dubna. O jeho prodloužení  23. března rozhodla vláda. Opatření má zabránit šíření nového typu koronaviru.

Do stejného data ministři prodloužili všechna dříve přijatá opatření. Vláda také rozhodla o výrazném navýšení schodku státního rozpočtu nebo pozastavení elektronické evidence tržeb.

Schodek letošního státního rozpočtu by měl být 200 miliard namísto původně plánovaných 40.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové za hnutí ANO si Česko výrazné navýšení schodku může dovolit.

„Zvýšení schodku nám má pomoci pokrýt zvýšené náklady státu, které musíme investovat do firem. Musíme investovat do lidí – tak, abychom udrželi zaměstnanost a firmy, které jsou na tom nejhůře,“ shrnula ministryně.

EET má prozatímní stopku, vláda živnostníkům odpustí i sociální a zdravotní pojištění

Dočasně se taky pozastaví EET. Podnikatelé nebudou muset elektronicky evidovat tržby po dobu trvání nouzového stavu a následujících tří měsíců.

Kabinet schválil i odpuštění minimálních záloh na sociální a zdravotní pojištění pro osoby samostatně výdělečně činné, a to na půl roku.

„Pro živnostníky s okamžitou platností odpouštíme zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Jedná se o částku 2 352 korun za zdravotní, bereme teď tu minimální, a za sociální 2 543 korun. Bezpečně budeme garantovat to, že ty minimální částky, celkem tedy v součtu zhruba 5 tisíc korun krát 6, přibližně tedy 30 tisíc korun, bude odpuštěno,“ vysvětlil ministr průmyslu a obchodu za hnutí ANO Karel Havlíček.

Vláda také schválila takzvaný „kurzarbeit“ – tedy pomoc firmám, na které dopadla omezení kvůli šíření koronaviru. Stát jim uhradí 50 až 80 procent vyplácené mzdy podle důvodu omezení výroby nebo služeb. Cílem programu je zajistit, aby firmy nepropouštěly své zaměstnance.

Přísnější pravidla pro „pendlery“

Kabinet zpřísnil pravidla i pro lidi, kteří dojíždějí za prací do zahraničí. Pokud chtějí takzvaní „pendleři“ od 26. března nadále pracovat v Německu nebo Rakousku, mají si tam zajistit ubytování.

„Ti zaměstnavatelé, pokud si chtějí udržet toho českého zaměstnance – je tam řada odvětví, které jsou závislé na českých zaměstnancích – tak prostě vyvinou snahu najít jim ubytování. Jak to udělají, to je na nich. Můžou to být hotely, ubytovny atd.,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD.

Znovu se mění čas pro nákupy seniorů. Pro lidi starší 65 let bude vyhrazena doba od 8 do 10 hodin ráno. Týkat se to ale bude jen velkých obchodů. Pro prodejny do 500 metrů čtverečních omezení platit nebude vůbec.

Spustit audio

Související