Vláda vyšla vstříc rodičům: nově mohou nakoupit školní potřeby, oblečení a obuv pro děti. Které obchody mohou otevřít?

Vláda rozšířila seznam toho, co patří mezi základní a nezbytné zboží. Mohou tedy otevřít další obchody, které musely být doteď kvůli opatřením proti šíření koronaviru zavřené. Změna pomůže hlavně rodičům s menšími dětmi – seženou školní potřeby nebo zimní oblečení.

Vybavení pro školáky

Nově se smí prodávat papírenské zboží, takže třeba sešity, pastelky nebo fixy. A také oblečení a boty pro děti – po tom rodiče podle ministrů hodně volali. Tento sortiment mohou znovu prodávat jak větší, tak menší obchody, které nabízejí třeba jen boty a oblečení pro děti.

Pokud má někdo prodejnu, kde má třicet procent sortimentu dětské obuvi a bot, může otevřít. Ostatní zboží ale musí zapáskovat a prodávat pouze dětskou obuv,“ vysvětlil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček za hnutí ANO.

Dětské oblečení, spodní prádlo nebo papírenský sortiment do prodeje už před časem vrátily některé potravinářské řetězce.

Prodloužení nouzového stavu

Ministři se včera jednohlasně shodli, že je potřeba požádat poslance o prodloužení nouzového stavu v Česku. Podle Ministra vnitra Jana Hamáčka z ČSSD je to potřeba, aby bylo možné zachovat stávající opatření proti šíření koronaviru.

Čtěte také

„Logika je jasná: jakkoli se situace v poslední době zlepšuje a mezidenní nárůsty nemocných a hospitalizovaných klesají, není to nic, co bychom mohli slavit. Musíme pokračovat v opatřeních, která zabrala,“ uvedl.

„Z mého pohledu žádná jiná racionální a bezpečná alternativa není. Případné neprodloužení nouzového stavu či prodloužení s podmínkami uvolnění je hra s ohněm. Všichni jsme viděli, jak rychle nabrala epidemie na síle na konci roku po uvolnění.“

Vicepremiér Hamáček po jednání vlády přiznal, že podporu pro prodloužení nouzového stavu menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD zatím dojednanou nemá. Poslanci budou žádost vlády řešit zřejmě ve čtvrtek.

autoři: Jiří Chum , Anna Horáčková , | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.