Vladimir 518 přinese Kmeny 0

10. srpen 2014

Rapper, člen skupiny PSH, zakladatel labelu Bigg Boss a hlavní autor knih Kmeny a Kmeny 0 Vladimir 518 bude hostem nedělní Čajovny. Proč dělat pořad o knize, která vyšla už na konci loňského roku, byla během pár dní vyprodána, i několik měsíců poté byl po ní stále shon a na niž se v knihovně psaly pořadníky? Protože za to stojí. A pořád stojí za to se o ní bavit.

V nedělním rozhovoru se dotkneme rapu, alba Idiot (2013), tvorby komiksů, knižní i časopisecké ilustrace, knih o graffiti, filmu i architektury. Řeč bude taky o generační výpovědi i české společnosti. Hlavně ale Vladimir 518 bude mluvit o publikaci Kmeny 0 (Bigg Boss, Yinachi, 2013, dotisk vyšel letos v dubnu), která zachycuje vizuální svébytnost městských komunit a subkultur s těžištěm mezi rokem 1969 a revolucí v listopadu 1989.

„Po formální stránce doznala kniha hlavní změny v případě obrazového materiálu. Oproti prvnímu dílu (Kmeny - pozn. red.) jsme se museli vzdát spojovacího a zastřešujícího prvku v podobě snímků od jednoho jediného fotografa, ale místo toho jsme vstoupili do světa formy neméně silné. Tou je fotografická historická koláž, využívající krásy domácích archivů, stejně tak sofistikovaných obrazů etablovaných autorů. V knize se tak potkává vysoké s nízkým a hrubost s jemností,“ píše na biggboss.cz hlavní autor projektu Vladimir 518, který pro sepsání všech kapitol knihy oslovil dalších 24 autorů.

Co pozitivního se dělo v době normalizace? Co přinášejí subkultury? Co přetrvalo z komunit sedmdesátých a osmdesátých let v dnešní společnosti? Kterou kapitolu Kmenů 0 by chtěl napsat sám? A na koho v Kmenech 0 (záměrně, nebo omylem) zapomněli? To jsou některé z otázek, které položí Ajva Vladimírovi v nedělní Čajovně. A taky se dozvíte, kolik koncertů Depeche Mode Vladimir 518 (jakožto autor kapitoly o Depešácích v publikaci Kmeny 0) v Praze vynechal.

03054849.jpeg

Kmeny 0: Z kapitoly DM (o depešácích)

Z dnešního pohledu je asi těžko pochopitelné, že jeden jediný koncert v druhé polovině osmdesátých let mohl dát do pohybu tak velkou masu tehdejší městské mládeže a stvořit novou a všeobecně známou skupinu, depešáky. Faktorů, které vznik tohoto moderního městského kmene tehdy nejvíc ovlivnily, bylo hned několik…. Díky koncertu a masové demonstraci potenciálu černě oděných depešáků se v jádru komunity nastartovala touha po vybudování vnitřní struktury. Nedlouho po koncertě vzniká iniciativa Depeche Mode Friends, která ve své první xeroxované výzvě deklaruje: „Tato organizace vzniká jako volné sdružení fanoušků, které nebude pracovat na systému fanklubů (přihlášky, členské příspěvky, klubový časopis atp.). Naším prvním cílem je spojit malé skupinky fanoušků ze všech konců republiky do jednoho celku, ve kterém se budou moci daleko lépe navzájem informovat o připravovaných akcích.“

V Kmenech 0 najdete na 744 stranách následujících 25 kapitol, sepsaných 25 autory:

Máničky - Petr Blažek, Trampové - Jan Charvát, Teplí - Jan Seidl, Underground - Josef Rauvolf, Sci-fi -Ivan Adamovič, Motorkáři - Petr Drnovský, Kinoamatéři - Jiří Horníček, Kulturisté - Kamil Fila, Folk -Michal Konečný, Disent - Adam Drda, Počítači - Pavel Kappel, Punk - Phil Hell, Alternativa - Mikoláš Chadima, Ekoaktivisté - Jiří Kulich, Lennonisté - Filip Pospíšil, Vlajkonoši - Jiří Volek, Nová vlna - Petr Hrabalik, Auto - Luděk Staněk, Metal - František Štorm, Skate - Martina Overstreet, Alternativní divadlo - Jan Dvořák, Veksláci - Adam Havlík, Nudisti - Michal Josephy, Výtvarníci - Tomáš Pospiszyl,Depešáci - Vladimir 518

Fotografie: Karel Cudlín, Ivan Pinkava, Bohdan Holomíček, Tomki Němec, Herbert Slavík, Ondřej Němec, Libuše Jarcovjáková, Roman Sejkot, Jan Šilpoch a další.

Předmluvy: Nenormalizace - Miroslav Petříček, Květiny na hnoji vzrostlé - Vladimir 518

Poslechněte si reprízu Čajovny, kterou jsme v premiéře odvysílali letos 9. února.

ČRo Vltava, 10. srpna od 19 hodin

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.