Vladimír Burjánek: Míca

12. březen 2023

Stálí posluchači si možná vzpomenou, když jsem jednu kávu věnoval kočičí bezdomovkyni. Žila v prázdném domě v sousedství ještě s mourovatým kamarádem. Byla velmi plachá, obezřetnost a důvěru k lidem potlačila až v době, kdy čekala koťátka. Krmili jsme ji, ona si postupně na nás zvykala, až nám nakonec přinesla šest svých dětí. 

Čtěte také

Postarali jsme se o celou rodinu a našli jsme všem i majitele, kteří o ně stáli a k nimž jsme měli i my důvěru. Mícu, tak jsme maminku nazvali, jsme si nechali a je u nás už druhým rokem. Za dobu, kdy má stálý domov, si sama vytvořila svůj režim a zvyky, které respektujeme. Ačkoliv má svůj záchod, chodí raději i ve špatném počasí ven.

Přes noc je pokaždé doma, přes den nejraději spí na pračce v koupelně. Takže pereme, jen když tam Míca není. Problémy asi všem milovníkům koček dělají výrobci krmiv. Stalo se už dvakrát, že si naše i sousedovic kočky zvyknou na stravu, konzervy jsou k dostání, ale najednou je konec a neseženete nic. Výrobce přejde na jiné krmení a po čase se to opět opakovalo.

Čtěte také

Byli jsme rádi, že Míca pozvolna skončila s lovem ptáků a myšek, ale časté změny výrobců konzerv nám komplikují výchovu. Po velmi dlouhé době, kdy jsme měli pejsky, jsme se učili žít s kočkou. Už víme, co má ráda, umí si říci o vodu, propustku ven i klid na spánek. Má ráda papírové krabice, kam hned vleze. Při životě v domě si zachovala svoji ostražitost z předešlé doby.

Asi ji trochu rozmazlujeme, ale za radost a potěšení, které nám přinesla, si to zaslouží.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Pošta

    Už mě nikdy nepřekvapí zpráva, že Česká pošta zdražuje. Pravda, lidé posílají dopisy a pohledy stále méně, přeci jen internet dělá své. 

  • Vladimír Burjánek: Šikma

    V době gymnaziálních studií jsme s naším studentským divadlem jezdili nejen po městech a vesničkách v okrese, ale dostali jsme se i dál. To byla éra divadel malých forem. 

  • Vladimír Burjánek: Srozumitelnost

    Nestalo se nám to jednou a nebyla to výjimka. Když se doma díváme na nejeden z novějších filmů, najednou jsme se po sobě se ženou začali nechápavě koukat. Slyšíš to dobře?