Vladimír Darjanin

27. srpen 2009

S klasickou hudbou se potkal už v šestnácti letech a dodnes jí žije. Hostem Lucie Výborné byl generální ředitel České filharmonie Vladimír Darjanin. Řídí přibližně 200 zaměstnanců a snaží se zklidnit emoce. "V běžném životě nejsou city tak vypjaté jako v opeře a orchestru," popisuje. V pátek 28. srpna bude Alena Frýdlová z České konfederace porodních asistentek.

Svůj nástup do čela České filharmonie okomentoval výrokem, v němž slíbil provedení finančního a personálního auditu, který bude doprovázen i auditem mediálního obrazu. Jak si mediální audit vlastně představuje? "Domluvili jsme se, že budu za filharmonii mluvit jen já do doby než přijmeme tiskového mluvčího," vysvětluje Vladimír Darjanin.

Přestože Česká filharmonie patří mezi 20 nejlepších orchestrů světa, musela překonat řadu problémů, například s autorskými právy nebo častou výměnou dirigentů. Tyto komplikace se podepsaly právě na mediálním obrazu souboru. "Musíme zapomenout na minulost a začít tvrdě pracovat," říká k tomu Vladimír Darjanin.

"Po revoluci přišli do filharmonie lidé, kteří neměli uměleckou úroveň na to, aby stáli v čele," prohlašuje Vladimír Darjanin s tím, že současného dirigenta respektuje jako profesionála. Podotýká však, že je v některých teritoriích průměrný a že dosud nikdy nebyl při práci prvotřídního orchestru. Vladimír Darjanin proto hodlá jmenovat nového dirigenta. "Rozhoduji se mezi pěti až šesti lidmi," prozradil ve vysílání.

Vladimír Darjanin plánuje také zvýšení platu filharmoniků. Průměrný plat zaměstnance České filharmonie se dnes pohybuje okolo 25 000 korun, což je přibližně 1 000 euro. Zahraniční kolegové si prý vydělají 4 000 euro.

I hudba patří mezi odvětví zasažené krizí. "Co se týče diváků, mám pocit, že se zvýšil počet lidí, kteří chtějí prožít emocionální zážitek," zdůrazňuje. Počet sponzorů se sice snižuje, Vladimír Darjanin však vidí situaci pozitivně.

"Jsem typ, který má rád výzvy," tvrdí o sobě. "Mám Českou filharmonii rád a tak to zůstane ať už mé působení dopadne jakkoliv," dodává a zmiňuje začátek sezóny, kterou filharmonie přivítá Dvořákovým klavírním koncertem.

Je důležité zmínit, že Vladimír Darjanin působil i jako operní režisér. "Práce mě bavila, cítil jsem se nádherně," popisuje. "Nejde ale dělat dvě pozice naplno a rozhodl jsem se pro management." Svého rozhodnutí prý lituje jen v momentech, když dostane pracovní nabídku v zahraničí.

Chcete-li se dozvědět, jak dopadl spor týkající se autorských práv a jakou hudbu si Vladimír Darjanin rád pustí, poslechněte si záznam rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Vladimírem Darjaninem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio