Vladimír Hanzel zavzpomíná nejen na Václava Havla

10. říjen 2014

Srdečně vás zveme na Vzpomínání s Vladimírem Hanzelem, dlouholetým osobním tajemníkem Václava Havla, se kterým bude v olomouckém Velkém studiu Českého rozhlasu rozmlouvat David Hrbek ve čtvrtek 16. října.

„Lidé budou znát Vladimíra Hanzela jako osobního tajemníka Václava Havla, pro kterého začal pracovat už před listopadem 1989.“, říká Josef Podstata, ředitel Českého rozhlasu Olomouc, jehož s Vladimírem Hanzlem pojí přátelství ze stejné doby i prostředí. „Povídání o létech strávených v blízkosti prezidenta i občana Havla by si neměli nechat ujít, navíc když besedu povede olomoucký moderátor David Hrbek, známý svými kvalitními talk show,“ dodává Podstata.

"Vladimír Hanzel je pro mě zajímavou osobností i díky svému vztahu k hudbě. V mládí jsem čítával jeho články a recenze, patřil mezi autory, o jejichž názor se člověk mohl opřít," doplnil vedoucí programu olomoucké regionální stanice Českého rozhlasu Jiří Matějů.

Beseda s Vladimírem Hanzelem se bude konat ve čtvrtek 16. října 2014 od 19.00 hodin ve Velkém studiu Českého rozhlasu Olomouc, vstupné je 100,- Kč. Sestřih záznamu uvede Český rozhlas Olomouc na svých frekvencích v rámci speciálního vysílání dne 28. října 2014.

Vladimír Hanzel je český hudební publicista a kritik. Od léta 1989 patřil k nejbližším spolupracovníkům Václava Havla, kdy se stal jeho osobním tajemníkem. Aktivně se zúčastnil jak zakládání Občanského fóra, tak hlavních jednání Občanského fóra s tehdejšími představiteli komunistické moci. V letech 1990–2003 byl tajemníkem prezidenta republiky a ředitelem jeho sekretariátu.

V období 2003–2006 byl vrchním ředitelem kabinetu ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petry Buzkové. V letech 2006 - 208 byl ředitelem Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze. Od května 2009 pracuje Hanzel v České televizi jako vedoucíí redaktor internetu v Centru dětských a vzdělávacích pořadů. Před rokem 1989 prošel pestrou řadou zaměstnání: byl řidičem tramvají, uklízečem na Fakultě stavební ČVUT, prodavačem ve stánku Národního muzea, ale také programátorem počítačů, matematikem-analytikem, hudebním publicistou a kritikem.

Je autorem knihy Zrychlený tep dějin s přepisy autentických nahrávek z jednání opozice se státní mocí v roce 1989. Rovněž je spoluautorem několika knih o hudbě: Rhythm & Blues, Excentrici v přízemí, Encyklopedie jazzu a moderní populární hudby. Podílel se na vzniku několika gramofonových desek, zvláště debutů, např. na první desce Jiřího Dědečka nebo rockových skupin Betula Pendula a Mňága a Žďorp. Je rovněž členem správní rady Výboru dobré vůle Nadace Olgy Havlové a redakční rady Mesačníku Slovenské dotyky a Magazínu Slovákov v ČR.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka