Vladimíra Valová: Love story, Olga

17. prosinec 2018

Není to veselý svět, ale není ani beznadějný. Dvě lehce pochmurné povídky současné české autorky o smrti i o životě z knihy Do vnitrozemí. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Vladimíra Valová pochází z Třebíče, kde pracovala jako redaktorka regionálního Deníku a posléze v místním knihkupectví. Své vlastní povídky začala psát v roce 2009 a některé z nich se dostaly na stránky literárního časopisu Host. Právě stejnojmenné nakladatelství je pak publikovalo i knižně.

Povídkovou sbírku nazvanou Do vnitrozemí vloni Valová vydala jako svou prvotinu a hned za ni získala nominaci na Cenu DILIA Litera pro objev roku. Tu sice nakonec nezískala, přesto je její sbírka považovaná za jedno z největších překvapení roku 2017. Vybíráme z ní dva kratší texty, které dokonale vystihují celou náladu knihy – lehce pochmurnou a depresívní.

Účinkují: Ondřej Novák a Veronika Lazorčáková

Z knihy Do vnitrozemí je vybrala a připravila: Klára Fleyberková
Režie: Vít Vencl
Natočeno v roce 2018.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.