Vlakové štěstí napříč Evropou. Poslechněte si trojdílný reportážní fejeton Kamily Zlatuškové

2. listopad 2022

Vtipné glosy o svém letním cestování se dvěma synky zveřejňovala brněnská scenáristka, dramaturgyně, producentka, zakladatelka festivalu Serial Killer Kamila Zlatušková nejprve na Facebooku. Dramaturgyně Alena Blažejovská ji vyzvala, aby na dané téma sepsala reportážně laděný cyklus tří fejetonů pro rozhlasový magazín Zelný rynk.

Kamila Zlatušková začala své vyprávění takto:

„Nezačalo to celé úplně šťastně. Je polovina července a venku je skoro 40 stupňů. S prvňáčkem, druháčkem, třemi batohy a krabicí řízků od naší milované babičky sedíme v nepříjemně vyhřáté čekárně břeclavského nádraží. Na odjezdové tabuli vedle IC Varšava nesmlouvavě svítí číslo 180.

Slovy tři hodiny zpoždění.

Neoblomný hlas v nádražním rozhlase té informaci nasazuje nenápadnou, ale o to drtivější pointu: ‚Ohlášená doba zpoždění se může změnit!’

Dobrá nálada nás ale neopouští. Vydali jsme se vlakem na velké dobrodružství po Evropě. Milovaného tatínka jsme nechali doma. Za prvé má právě v létě nejvíc práce a za druhé jsou naše společné dovolené vždycky mimořádně výbojné, poněvadž dva kapitáni na jedné lodi, to nikdy nedělá dobrotu. A tahle vlaková tour, to bude velká logistická výzva. Plánujeme s měsíční evropskou vlakovou jízdenkou projet 10 zemí Evropy. Zároveň ale v kapse nemám žádný detailní itinerář, chci se řídit pouze chutí dětí objevovat různá místa, ale také několika aplikacemi, a to mapami, počasím, ale samozřejmě také dostupným ubytováním, ideálně v hostelech. A když se nám bude stýskat, tak zkrátka pojedeme domů. A když někde ztratím svůj chytrý telefon, tak zřejmě taky, protože právě on je studnicí našeho cestovního vědění.

Neoblomný hlas v břeclavském nádražním rozhlase právě oznámil, že se zpoždění vlaku prodlouží o dalších šedesát minut. Jde o úplně první spoj na naší velké cestě, kluci srší energií a nadšením, které pravděpodobně generoval příval cukru a kofeinu ze sladkostí a pitíček z automatu stojícího opodál. A já, posilněná řízky a dvěma ledňáčky, se musím tomu všemu smát, protože nám ta cesta začíná opravdu báječně, ale aspoň společně důkladně prověříme rčení, že i cesta může být cíl.“

Všechny tři díly rozhlasového cyklu Kamily Zlatuškové Vlakové štěstí si můžete poslechnout po dobu jednoho týdne. Režii měl Radim Nejedlý.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.