Vlásenkářka Jihočeského divadla musí umět vytvořit jakýkoliv účes i falešný plnovous

22. říjen 2017

Musí umět vytvořit jakýkoliv účes, a to dost rychle. Také vyrobit paruku nebo plnovous. To vše obnáší práce vlásenkářky. V Jihočeském divadle v Českých Budějovicích jich pracuje pět, mezi nimi devětatřicetiletá Gabriela Hájková.

„Chudáci herci tu někdy zkusí s těmi vlásenkami a sponkami, také se někdy stane, že zajedeme do hlavy. Ale musí se to pořádně připevnit, aby se to nerozpadlo, a na závěr zafixujeme lakem,“ popisuje.

Vlásenkářka musí vždy okamžitě vědět, jak každého herce nebo herečku učesat. „Většinou si děláme zápisky, abychom věděli, protože těch her je hodně. Já to třeba nezapomínám, ale stejně je dobré se na to ještě jednou podívat, abych si byla jistá,“ říká Gabriela Hájková.

Před operním představením obvykle musí do práce tři vlásenkářky. Když na jevišti vystupuje více lidí, je potřeba výpomoc ještě jedné vlásenkářky a navíc brigádníka. Pokud se češe ze skutečných vlasů herců a nevyužívají se paruky, vše trvá déle.

Gabriela Hájková se vyučila kadeřnicí a hned po dokončení školy nastoupila do Jihočeského divadla. „Jsem tu od svých sedmnácti let. Vlásenkařinu jsem se prakticky naučila až tady, ve škole jsme se to bohužel neučili,“ dodává.

Jako první se musela naučit nasazovat paruky a poté dělat plnovousy, kníry a kotlety. Falešné vousy, paruky a příčesky divadelní vlásenkářky samy vyrábějí. „Paruky se dělají z přírodních vlasů. Objednáváme už zpracované vlasy, které fakt vydrží. Máme tu paruky staré třeba už třicet let a jsou pořád hezké,“ říká Gabriela Hájková. V divadle se tak vlasy objednávají na kila. Kilogram vlasů stojí asi 40 tisíc korun a vystačí na tři paruky. Výroba jedné paruky trvá 60 až 80 hodin.

Když začne představení, práce vlásenkářkám většinou nekončí. Obvykle se totiž herci mezi výstupy převlékají a je třeba jim i znovu upravit vlasy. „Na jednom představení třeba princezně v zákulisí dávám korunku, závoj, také rozpouštím vlasy. Většinou se to musí zvládnout hodně rychle,“ popisuje Gabriela Hájková.

Všechny díly pořadu Co dělají najdete ZDE.

Spustit audio