Vlastimil Bejbl je šťastný, když jeho plyšové hračky rozzáří dětské oči. Nechal vyrobit i největšího plyšového medvěda v Česku

16. listopad 2023

Vlastimil Bejbl měl plyšáky rád už v dětství. Netušil ale, že z původní profese automechanika přejde na úspěšného výrobce plyšových hraček. Jeho benešovská firma The Bears letos opět potvrdila své schopnosti. Do České knihy rekordů byl opětovně zapsán jejich plyšový MAXI medvěd Maxmilián.

Muzeum rekordů v Pelhřimově má nový exponát. Do České knihy rekordů byl letos zapsán největší plyšový medvěd. Byl vyroben v Benešově oblíbeným výrobcem hraček, který se velmi rychle úspěšně etabloval na českém i zahraničním trhu.

Čtěte také

Vlastimil Bejbl přitom původně vystudoval obor automechanika. Když před sedmi lety vybíral kamarádce jako dárek velkého plyšového medvěda, žádný se mu nelíbil. Navíc zjistil, že právě v Čechách se jedná o velmi tradiční hračku. A tak se rozhodl, že medvědy začne vyrábět sám. Ovšem takové, které se budou líbit jemu i dětem, a potěší i dospělé.

Když se využije rodinné know-how

Vastlimil Bejbl se svým rekordním medvědem z roku 2022

V počátcích mu pomohla maminka – švadlena. Pomáhala mu šít zajímavě navržené formy medvědů, které pak bylo nutné naplnit dutým vláknem. Dlouho trvalo, než si ověřili některé výrobní postupy. Nakonec se jim povedlo vyrobit medvěda, se kterým byli skutečně spokojeni. Když svůj první výrobek nabídli do internetového prodeje, měl velký úspěch.

Nějakou dobu se Vlastimil Bejbl snažil zastávat obě zaměstnání, ale asi po pěti letech měla výroba medvědů takový úspěch, že bylo nutné se rozhodnout. Zvítězili medvědi. Nově založená benešovská firma The Bears (medvědi) má dnes moderní zázemí a především velké nadšení. Vyrábí se tu především plyšoví medvědi různých velikostí. Najdete tu ale i krokodýla, slona, a mnoho dalších mazlíků.

MAXI medvěd, který skončil v Pelhřimově

S rekordy má Vlastimil Bejbl už zkušenosti. V loňském roce vyrobil rekordního medvěda, který byl vysoký 430 cm. Svůj rekord ale chtěl překonat.

MAXI medvěd Maxmilián, zapsaný do České knihy rekordů pro rok 2023

Ten letošní „rekordman“ pojmenovaný MAXMILIÁN váží 70 kg a měří 450 cm. Aby mohl být rekord uznán, Vlastimil Bejbl musel dodržet stejné postupy, vzhled i proporce jako při šití klasických plyšáků. Při šití bylo spotřebováno více než 1 km bílé nitě a na výplň bylo použito textilní duté vlákno. Nejobtížnější bylo docílit při těchto rozměrech, aby medvěd udržel svůj tvar. Přípravy, střih, šití a další práce zabraly třem lidem dlouhé tři dny práce. Dalších 15 hodin čistého času trvalo plnění a došívání. Dodnes jsou na podlaze výrobny značky, jak byl medvěd přeměřován, jestli už na délku splňuje potřebné rozměry.

Další výzvou bylo stěhování medvěda do Pelhřimova. Když byl konečně usazen, všichni si doslova oddychli. Byl to skvělý pocit. Podobně jako radost z toho, když Vlastimil Bejbl vidí, jak mají děti z jeho hraček rozzářené oči. V tu chvíli ví, proč má smysl se o krásné hračky snažit a rozdávat tak svou prací radost.

Spustit audio