Vloupání do rekreačních objektů přibývá. Policisté obcházejí chatové oblasti

17. říjen 2022 20:06, aktualizováno

Od ledna do konce září řešili policisté v celé České republice 1037 případů vloupání do víkendových objektů. To je o více než 130 případů víc než loni ve stejném období. Policejní hlídky v těchto měsících začínají kontrolovat chatové oblasti.

Plzeňská hlídka se snaží chataře upozorňovat, aby si své chaty dostatečně zabezpečili, než zazimují. Důležité je odvézt si cenné věci, pořídit mříže nebo třeba kamerový systém. Policisté začínají v těchto měsících chatové oblasti kontrolovat.

Policejní kontrola chatových oblastí

„V první řadě kontrolujeme okna, zda jsou plné skleněné výplně, jestli nejsou na dveřích nějaké stopy po páčení, jestli jsou uzavřené nebo nejsou vylomené visací zámky,“ sdělila policejní hlídka, která se vypravila do Osady tuleňů nedaleko Šťáhlavic u Plzně.

Policisté obcházejí chatové oblasti se psy. Hledají narušený objekt nebo i možného pachatele. Na chaty, které zkontrolují, zavěsí leták informující chataře o tom, aby si svá víkendová sídla zabezpečili.

Ve 30 % pachatel odhalen

Mluvčí policie Michaela Reindlová sdělila policejní statistiky. „Od začátku letošního roku do konce září přijali policisté v Plzni 28 oznámení o vloupání do chat. V loňském roce policisté zaevidovali 63 vloupání,“ poznamenala. V celé české republice řešili letos policisté 1037 případů vloupání do víkendových objektů. Odhalit pachatele se povedlo v necelých 30 procentech. Podobnou úspěšnost mají policisté v Plzeňském kraji.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio