Vltavské Léto v undergroundu nabídne premiéru rukopisu Jáchyma Topola, texty Jirouse, Bondyho i hudbu Plastiků a Načevy

28. červen 2021

Tropické teploty nemilosrdně udeřily. Je nejvyšší čas se zchladit. V podzemí je přece vždycky nejlépe, a tak se s Vltavou rovnýma nohama vrhněme do Léta v undergroundu! Startujeme 28. 6. živým vysíláním ranní Mozaiky.

28. 6.
Mozaika ŽIVĚ z pražské Kampy 
Léto v undergroundu odstartovalo v pondělí 28. 6. živým vysíláním ranní Mozaiky od 6 do 10 hodin z malebného prostředí u Werichovy vily. Kromě tradičního moderátorského dua Naděžda Hávová – František Šedivý jste mohli slyšet i řadu hostů. Pozvání přijal spisovatel Jáchym Topol, autor oceňovaných románů Sestra nebo Kloktat dehet a zpěvačka Monika Načeva, která zhudebnila řadu Topolových textů. Na svá léta v undergroundu vzpomínal fotograf Ondřej Němec, autor řady ikonických snímků československého disentu. Mezi hosty nechyběla ani spisovatelka a psychoterapeutka Jitka Vodňanská. 

Výběr z programu

  • VEČER NA TÉMA 
    30. 6. Vokno /PREMIÉRA/

  • HRY
    4. 7. Egon Bondy: Cybercomics
    13. 7. Werner Fritsch: Nico – Ledová sfinga

  • ČETBA NA POKRAČOVÁNÍ
    27. 7. – 8. 8. Sváťa Karásek: Živáček undergroundu /PREMIÉRA/
    9. 8. – 23. 8. Josef Vondruška: Chlastej a modli se /PREMIÉRA/

  • ČETBA S HVĚZDIČKOU
    10. 8. – 14. 8. Jáchym Topol: Rukopis /PREMIÉRA/

  • OSUDY
    12. 7. – 23. 7. Patti Smith: Jsou to jen děti /PREMIÉRA/
    26. 7. – 6. 8. Milan Knížák /PREMIÉRA/
    16. 8. – 20. 8. Karel Hvížďala: Exilový orloj /PREMIÉRA/

  • POKRAČOVÁNÍ ZA PĚT MINUT
    1. 9. Mejla Hlavsa – Jan Pelc: Bez ohňů je underground /PREMIÉRA/

  • POVÍDKY
    5. 7. Ivo Vodseďálek: Urbondy /PREMIÉRA/
    9. 7. Vladimír Boudník: Ulice /PREMIÉRA/
    2. 8. Vratislav Brabenec: Dopis, Příhoda, Soused se oběsil, Sebedudy II. /PREMIÉRA/
    3. 8. Milan Koch: Pohádky psance Floyda /PREMIÉRA/
    19. 8. Petr Placák: Duch Velkého Javoru /PREMIÉRA/
    20. 8. Jan Pelc: Tři setkání /PREMIÉRA/

  • SVĚT POEZIE
    22. 8. Vratislav Brabenec: Podzim / Život v Ječný /PREMIÉRA/

  • VÝLETY S VLTAVOU
    5. - 9. 7. Disidentská stezka /PREMIÉRA/
    16. - 20. 8. Kultura v podzemí /PREMIÉRA/

  • HUDBA
    Každý čtvrtek od 1. 7. do 26. 8. Sedmé nebe s Pavlem Klusákem: Po stopách současného undergroundu 
    11. 7. Sedmé nebe s Jiřím Černým: Velvet Underground & Nico
    29. 8. Sedmé nebe s Načevou a Michalem Pavlíčkem

    Kompletní program vysílání

Hned pro několik osobností undergroundu nejhrubšího zrna je letošní rok významný – už deset let například žijeme bez Ivana Martina Jirouse a celých dvacet bez Mejly Hlavsy, který by letos oslavil sedmdesátiny. Vltavské Léto v undergroundu ale nahlédne daleko za hranice tohoto pevného jádra „androše“, pokusíme se zmapovat, kteří autoři tvořili spolu s ním, kteří mu předcházeli a kteří ho následují…

Celé léto nás čekají hry od Egona Bondyho, Magora, zběsilá více než třicet let stará inscenace Petra Zelenky o „osmdesátkových“ hudebnících nebo texty Václava Havla.

Povídková řada pak bude v mapování vývoje ještě důslednější – postupně se s ní propadneme do 50. let k Honze Krejcarové, Bohumilu Hrabalovi nebo Vladimíru Boudníkovi, přes zásadní 70. a 80. léta se dostaneme až ke Krchovskému nebo Placákovi. A podíváme se i na exilové tvůrce.

V Četbách se dočkáme několika výrazných premiérových titulů Živáčka undergroundu Sváti Karáska nebo knihy Josefa Vondrušky Chlastej a modli se. Četba s hvězdičkou nabídne exkluzivní premiéru rukopisu, na kterém právě pracuje Jáchym Topol. V rozhlasové úpravě se pětice textů jmenuje Hořící kůlna a posluchače přenese kousek za Prahu do covidem stižené, avšak nezdolné společnosti místních pracantů.

Básník J. H. Krchovský

Osudy zásadních postav spojených s undergroundem přinese stejnojmenná řada, která vykročí i za hranice. V polovině července zařadí životní příběh Patti Smith. Chybět ovšem nebude třeba Milan Knížák nebo Andrzej Jagodinski.

Vedle slovesných řad se Léto v undergroundu samozřejmě odrazí také na hudební dramaturgii. V Sedmém nebi třeba Josef Rauvolf zmapuje jeho východiska a hlavní inspirační zdroje. Jiří Černý pak přiblíží legendární desku amerických Velvet Underground se zpěvačkou Nico. Celým létem se navíc povine devítidílná série Sedmých nebí Pavla Klusáka věnovaná soudobému světovému undergroundu a hudbu mimo hlavní proud okomentují zpěvačka NačevaMichalem Pavlíčkem.

Sedmé nebe s Monikou Načevou a Jáchymem Topolem

Ani publicistika a Mozaika se tématu vyhýbat nebudou. Ostatně právě Mozaika celé Léto v undergroundu odstartuje. Už 28. června vysílá živě z pražské Kampy. V čase od 6 do 10 hodin se přihlásí z malebného prostředí u Werichovy vily. Přímého přenosu se můžete přímo na místě zúčastnit i vy. Potkáte se tam třeba s Jáchymem Topolem nebo Monikou Načevou

Spustit audio