Voda, antibiotika, salmonela. Mýty, nebo skutečnost? Jak kvalitní jsou česká kuřecí stehna, zkoumal dTest

14. červen 2022

Sezona grilování začala. Jednou z oblíbených pochoutek na grilování jsou i kuřecí stehna. Proč k nim ale přistupovat s největší obezřetností a na grilu je nechávat o něco déle? A proč kvůli kuřecímu masu přikoupit nádobí? Spotřebitelská organizace dTest nechala otestovat spodní stehna všech známých českých drůbežářských firem i privátních značek obchodních řetězců. Chemické a mikrobiologické analýzy přinesly překvapivé závěry. 

Kuřecí stehno je široký pojem. Výrobci dodávají na tuzemský trh celkem pět podobných výrobků – kuřecí stehno s částí zad, známé jako čtvrtka, kuřecí stehno celé, kuřecí spodní stehno, nazývané palička, vrchní kuřecí stehno a kuřecí stehenní řízek. Časopis dTest tentokrát otestoval kuřecí paličky, které se na grilování hodí nejlépe.

„Okolo silné kosti je totiž poměrně slabá vrstva masa, která se dobře propéká, vysvětluje redaktor dTestu Jan Maryška. Přesto je velmi důležité nechat kuřecí paličky na grilu o něco déle kvůli zjištěné přítomnosti nežádoucích bakterií,“ doplňuje.

Bakterie v každém vzorku

Přestože analýzy odhalily nějakou bakterii v každém vzorku, není důvod k panice. Naměřené hodnoty se totiž pohybovaly hluboko pod limity, které dovoluje legislativa. Zdravému člověku by navíc výskyt bakterií nijak výrazně uškodit neměl.

Čtěte také

„V kuřecím masu se bohužel nežádoucí bakterie, jako je salmonela, E. coli a další, velmi snadno množí. Nemůžou za to řetězce, ale je to dáno technologií chovu a zpracováním masa. Problém je, když se s takovými bakteriemi setká osoba oslabená, starší, nemocná nebo malé děti.“

Zákonným požadavkům na výskyt salmonely přesto nevyhověly dva vzorky. Neřešitelný problém to ale není. Salmonela totiž nemá ráda vysoké teploty. „Tepelný účinek teploty 70 stupňů po dobu 10 minut salmonelu spolehlivě zahubí. Neméně důležité je zacházet s kuřecím masem opatrně a obezřetně. Ideální je mít na kuřecí maso speciální prkýnko i speciální sadu nožů,“ radí Maryška.

Výsledky dTestu:

  • Nejlepší známku obdržela kuřecí stehna značky Rabbit.
  • Dobré známky za poměr obsahu bílkovin a vody získaly všechny vzorky.
  • Nejhůře si vedla kuřecí stehna Albertovo kuřecí maso, u nichž byla zjištěna salmonela. Řetězec je v tomto ale skutečně nevinně, bohužel je to problém technologie chovu a zpracování masa.

Mýty o kuřecím

Kuřecí maso se také velmi často potýká s nařčením, že je plné antibiotik a napíchané vody. Kde je ale pravda? „Chemické a mikrobiologické zkoušky toto vůbec nepotvrdily,“ uklidňuje redaktor dTestu. „V žádném vzorku se nenašla ani minimální stopa po léčivech. A všechna masa byla poctivá. Obsahovala pouze přirozeně se vyskytující vodu.“

Spustit audio

Související