Voda jim sebrala dům, do roka postavili nový. Bylo to strašné, láme se hlas 88leté seniorce z Bochoře i dnes

17. červenec 2022 10:15

Silná a optimistická žena. Tak mluví mnozí lidé o 88leté Bohumile Novákové z Bochoře na Přerovsku. Před čtvrt stoletím ji připravila o dům povodeň. Spolu se svým mužem a rodinou si ale postavili nový.

Čtěte také

„To je náš dům. Sousedům ten jejich spadl a nám strhl štítovou zeď. No a tím se nám dostala voda do domu. Měli jsme tam metr sedmdesát vody,“ říká Bohumila Nováková, která připíjí kávu a na stole má chronologicky seřazené fotografie.

„Všechno to popadalo, neměli jsme nic. Nahoru na půdu jsme měli svody, tak já jsem po těch svodech dostala nahoru. Hasiči nás potom odchytli a odvezli nás na letiště, kde jsme byli asi týden,“ líčí paní Bohumila.

Čtěte také

Při vzpomínkách na léto 1997 se jí láme hlas i dnes. „To víte, bylo to strašné. Ani teď na to nemůžu zapomenout. Asi nikdy.“

Na stejném místě postavili s rodinou nový dům. „Ano, za pomoci syna. Manžel ten byl ještě plný sil, tak byl takový organizátor. Trvalo to rok,“ vypráví dnes už spokojená seniorka. „Vnoučata za mnou jezdí, dcera se stará. Nic mi neschází,“ usmívá se.

autor: kra
Spustit audio

Související