Vodní záchranáři na Slapech slibují, že sezonu zajistí. V případě největší nouze jsou připraveni udělat mezi sebou i sbírku

21. červen 2022 11:00

Vodní záchranná služba Českého červeného kříže požadovala na zajištění letošní sezony na českých vodách 15 milionů. Ministerstvo vnitra jim schválilo jenom 5 milionů. Záchranářům proto chybí peníze na provoz a dál jednají o navýšení částky. Ti na Slapech jsou v případě největší nouze připraveni udělat mezi sebou třeba i sbírku.

Vodní záchranáři pomáhají přes léto na Slapské přehradě už 31 let. Každoročně mají zhruba 120 výjezdů. U plavebních nehod, tonoucích a různých úrazů na Slapech jsou ve většině případů jako první.

Čtěte také

Letos museli kvůli dražšímu benzínu a vyšším cenám náhradních dílů na čluny zastavit všechny investice. Příspěvky od státu ale vyšší nedostali. Navíc lidem pomáhají dobrovolně o dovolených a bez nároku na odměnu. Na základně ve Staré Živohošti s nimi natáčela Věra Hájková.

"Máme sice techniku zajištěnu a máme ji všechnu připravenu pro letošní sezonu. V současné době ale ještě nemáme dostatek financí proto, abychom tuto sezonu plnohodnotně zajistili. Takže v tuto chvíli veškeré finance z našich investic přecházejí do režimu pouze provozního," uvádí Miroslav Černý, místopředseda Vodní záchranné služby Českého červeného kříže z místní skupiny Praha 6.

Slibují, že na Slapech vydrží

David Smejkal, předseda Vodní záchranné služby Českého červeného kříže, nedávno v rozhovoru pro Český rozhlas Region uvedl, že na Slapech vydrží kvůli nedostatku peněz záchranáři možná jenom týden. Miroslav Černý slibuje, že tam budou fungovat celou sezonu:

"My tady určitě vydržíme. Pro tuto vodu jsme ti nejrychlejší a budeme to muset vymyslet a zajistit. Musíme si odpustit investice do nových technologií a nevybavujeme naše členy novými záchrannými pomůckami."

Vodní záchranáři na Slapech

Akční zahájení letošní sezony

Sezonu vodní záchranáři zahájili na Slapech minulý víkend a už v neděli zasahovali.

"Rychlejší člun jel v plavební dráze velice rychle a srazil rybářskou veslici, kde byl starší pán a jedno dítě. My jsme byli na místě první, asi po deseti minutách přijela Zdravotnická záchranná služba," popisuje záchranář Jakub Turek.

Práci Vodní záchranná služba na Slapech oceňují i místní starousedlíci jako například paní Mirka s manželem. "Jsme tady už 28 let a musím vám říct, že jsem velice vděčná za záchrannou službu. Za to, že tady je. Nevyužívám ji sice často, ale už mi několikrát pomohla."

Vodní záchranáři na Slapech se reportérce Věře Hájkové svěřili, že v případě největší nouze jsou připraveni udělat mezi sebou třeba i sbírku.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio