Vodu lépe zadrží prales než hospodářský les, ví na Slovensku. Pralesům se teď snaží zajistit ochranu

Na Slovensku mají pětkrát víc pralesů než jich je v České republice. Pralesy udržují biodiverzitu, pohlcují oxid uhličitý z atmosféry a významně zadržují vodu, a to mnohem lépe než hospodářské lesy.

Mapování pralesů probíhalo na Slovensku mezi lety 2009 až 2015. A zjistilo se přitom, že ne všechny mají odpovídající ochranný stupeň. Proto se dnes Slováci prostřednictvím petiční kampaně „Dajme slovenským pralesom 5!“ snaží zajistit nejvyšší ochranný stupeň i těmto místům.

Petici podporuje i tamní ministr životního prostředí Ján Budaj. „S velkou radostí předložím návrh na hlasování vlády,“ říká.

Čtěte také

Jedním z odborníků, kteří se v minulých letech mapování pralesů věnovali, je Juraj Vysoký, s nímž redaktor Daniel Mrázek navštívil nedávno objevený dvacetihektarový prales Horná skála v oblasti Kremnických vrchů.

„V minulosti se toto místo zachovalo hlavně díky tomu, že šlo o dost nepřístupné území. Nedalo se sem dostat mechanizací ani s koňmi, takže bylo těžko obhospodařovatelné,“ vysvětluje okolnosti, které přispěly k zachování lesa v takřka nedotknutém stavu.

Zadržení vody v krajině

„Takhle nějak by měl vypadat normální skutečný les,“ hodnotí Vysoký a dodává, že pojem prales není v podstatě nic jiného než označení pro skutečný les.

Díky přítomnosti humusové vrstvy a mrtvého dřeva jsou pralesy daleko úspěšnější při zadržování vody než hospodářské lesy.

„Když v hospodářském lese posbíráme všechno a humusová vrstva se tvoří jen z opadanky – z čerstvě spadaného listí –, tak je to daleko méně než v pralese, kde nesebereme nic a necháme tu všechno, co může nasáknout vodou,“ uzavírá Vysoký.

Všechna Vědecká dobrodružství najdete zde.

Spustit audio