Voják, který zneškodnil v Mali teroristu, slouží v Jindřichově Hradci

16. leden 2017

Vysoké vyznamenání dostal od Evropské unie český voják, který sloužil v Mali. Četař z lehkého motorizovaného praporu v Jindřichově Hradci je prvním nositelem medaile, kterou může udělit jenom šéfka diplomacie. Pro vojáky i civilní personál je to nejvyšší stupeň uznání.

Četař, který slouží v armádě osm let, chce zůstat v anonymitě. Události z 21. března 2016 proto popisuje velitel jeho mise v Mali Jiří Staněk: „Na hlavní bránu přišel útočník, který zahájil útok na hlavní velitelství. Vojáci ochrany reagovali a zneškodnili ho. Útočník měl útočnou pušku, kterou vedl palbu na hotel, a byl vhozen jeden granát do prostoru tohoto hotelu.“

39 českých vojáků po dobu šesti měsíců chránilo hotel v maliském hlavním městě Bamaku, kde sídlí velení výcvikové mise Evropské unie. Incident se stal po 14 dnech, kdy byli do africké země nasazeni.

„Tato konkrétní bojová zkušenost z Mali v podstatě potvrdila, že výcvik, který se provádí na úrovni praporu, je efektivní a vojáci jsou připravení k bojovému nasazení,“ říká zástupce velitele 44. lehkého motorizovaného praporu v Jindřichově Hradci Přemysl Tuček.

Právě v Jindřichově Hradci vyznamenaný četař slouží. „Byl to vlastně první případ za celou dobu trvání té mise od roku 2013. Následným pokračováním mise se udržovala ostražitost vojáků na velice vysoké úrovni,“ dodává Jiří Staněk.

Vyznamenání jednoho je podle něj vyznamenáním práce celé roty. „My to nebereme, jako že byl oceněný jeden z nás, nebo že zásluhy má jenom on. My to bereme jako ocenění celé jednotky, která tam odvedla perfektní práci, a myslím si, že si to zasloužili,“ komentuje Jiří Staněk.

V současné době se dalších 160 jindřichohradeckých vojáků připravuje na misi v Afghánistánu.

autor: hoch
Spustit audio