Vojenský analytik: Vyhlásí Putin mobilizaci? Ruská armáda potřebuje lidi, ale nemá pro ně techniku

5. květen 2022

Moskva se chystá na oslavu 9. května. Víc než na tradiční přehlídku se ale čeká na projev prezidenta Vladimira Putina, diskutuje se, že by mohl vyhlásit Ukrajině oficiálně válku. „Mohlo by mu to relativně pomoci ve vojenské části operace, mohl by povolat záložníky, nějak to nastavit uvnitř Ruska. Ale na frontě by se to neprojevilo okamžitě,“ soudí analytik Milan Mikulecký a zdůrazňuje: „Putin dokáže i neúspěch vysvětlit svému vnitřnímu, domácímu publiku jako úspěch.“

Bezpečnostní analytik Mikulecký připomíná, že i povolání záloh by si vyžádalo nějaký čas na výstroj a výcvik. „V tuto chvíli je právě výzbroj největší problém Ruska, protože ji nemá ani pro ty vojáky, které už na frontě má,“ říká s tím, že i výcvik záloh může trvat týdny i měsíce.

Rusko už nasadilo de facto všechno, co mohlo, a zprovoznit techniku, kterou má dlouhodobě uskladněnou, se mu nedaří.
Milan Mikulecký

Posily ale ruská armáda potřebuje. „A to jak v podobě živé síly, mužstva, tak i v podobě techniky. Papírově Rusko prezentovalo, že jí má dostatek, ale realita je jiná. Rusko už nasadilo de facto všechno, co mohlo, a zprovoznit techniku, kterou má dlouhodobě uskladněnou, se mu nedaří. A poté, co vstoupily v platnost některé západní sankce, to bude ještě obtížnější,“ přibližuje analytik. 

Branci, ale nuceně pod smlouvou

Ruská armáda je dnes, přestože existovaly plány na plnou profesionalizaci, založená na vojácích z povolání jen částečně. „Z velké části je to podobné tomu, jak jsme to znali v Česku ještě v 90. letech. Mladíci chodí po dosažení nějakého věku na vojnu. A neměli by být podle ruských zákonů nasazováni ve válečném konfliktu mimo Rusko,“ vysvětluje.

Byli to sice branci, ale byli nuceni svými veliteli podepsat kontrakt, tím to velitelé vyřešili a mohli je poslat do bojů na Ukrajinu.
Milan Mikulecký

„Zatímco takzvaní kontraktnici, to jsou ti, kteří podepsali profesionální závazek, že mohou být nasazeni. To jsme viděli právě v prvních dnech války, kdy docházelo k zajetí právě těchto vojáků. Byli to sice branci, ale byli nuceni svými veliteli podepsat kontrakt, tím to velitelé vyřešili a mohli je poslat do bojů na Ukrajinu.“

Válka terorem

Je také možné, že do 9. května definitivně padne Mariupol. „To by ale na 9. května málo. Ale to, že Mariupol padne, je bohužel víc než jasné,“ soudí Mikulecký.

Čtěte také

Válka podle něj obecně zpomaluje. „Rusové se uchylují spíše k válce vedené terorem, jejich postup na frontě je spíš v řádech jednotek nebo ani ne jednoho kilometru denně. To při rozloze Ukrajiny není žádný postup. Když se podíváte severovýchodně od Charkova, tam se daří Ukrajincům postupovat podobnou rychlostí jako Rusové. Může se stát, že Rusům přeruší zásobování a ti se pak dostanou do podobné situace jako u Kyjeva,“ předpovídá analytik Mikulecký.

Trauma z Afghánistánu

Kdyby Putin přece jen 9. května vyhlásil válku zemi, kterou už v únoru napadl, byl by to přece jen pro část ruské společnosti šok, soudí Pavel Havlíček, analytik Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky:

„Ve vládních médiích bylo prezentováno, že na Ukrajině probíhá speciální vojenská operace, která se má vypořádat s některými problematickými živly, ale že to určitě nebude trvat dlouhou dobu. A že to nebude vyžadovat nasazení celé ruské společnosti.“

Ruská společnost má trauma právě z takto vedených válek v cizích zemích, vzpomeňme na Afghánistán.
Pavel Havlíček

Čtěte také

„Šok by to byl i proto, že ruská společnost má trauma právě z takto vedených válek v cizích zemích, vzpomeňme na Afghánistán,“ připomíná. 

Navzdory tomu, že propaganda v ruské společnosti pracuje neustále, jsou právě toto důvody, proč Kreml ještě nevyhlásil všeobecnou mobilizaci, ale snaží se co nejvíce propojit současnou invazi na Ukrajině s událostmi druhé světové války, předpokládá Havlíček.

Jak bude vypadat vojenská přehlídka v Moskvě? Poslechněte si celé Téma dne, ptá se Šárka Fenyková.

autoři: Šárka Fenyková , kac
Spustit audio

Související