Volby v Jindřichově Hradci vyhrálo těsně hnutí ANO, stejný počet mandátů budou mít i druzí Nezávislí pro Hradec

24. září 2022 22:17

Zástupci osmi politických stran, hnutí a uskupení usednou po volbách v novém zastupitelstvu Jindřichova Hradce. Volby vyhrálo těsně hnutí ANO, které bude mít pět křesel. Stejný počet mandátů získali i Nezávislí pro Hradec.

Čtyři křesla přisoudili voliči uskupení Hradec srdcem a rozumem. Po třech bude mít ODS, STAN a Piráti. Po dvou mandátech pak připadne SPD a SNK ED.

Podle Magdy Blížilové z hnutí ANO tak budou povolební vyjednávání složitá. „Když máte víc mandátů, máte trochu převahu, tak se lépe něco prosazuje. Když je vícebarevná koalice, tak je to špatné. Teď to máme v radě také a není to žádná sláva,“ připomněla.

O sestavení koalice chce aktivně usilovat i uskupení bývalého starosty Stanislava Mrvky Nezávislí pro Hradec, které skončilo druhé. S kým bude jednat, zatím Stanislav Mrvka neupřesnil. „To bych zatím úplně vyhlašovat nechtěl, protože já jsem vždycky tvrdil, že je to spíš o programech. Nicméně některé strany se z vyjednávání v rámci kampaně asi vyloučily samy, ale zbývá spousta variant, v tomto okamžiku je to široce otevřené,“ uvedl.

Spustit audio

Související