Volební vysvětlovna: Vše, co potřebujete vědět, než se vydáte hlasovat

Druhý kolo prezidentských voleb je za dveřmi. Volební místnosti se otevřou už tento pátek 27. ledna od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Radiožurnál v osmidílném seriálu přináší také praktické informace pro voliče. Kdo a za jakých podmínek může hlasovat pro svého favorita na novou hlavu státu? Co dělat, pokud jste v době voleb v izolaci? A na co si dát pozor, aby váš hlas nepropadl jako neplatný?

Koho a na jak dlouho volíme

Češi budou hlavu státu letos vybírat z osmi kandidátů. Ty podpořilo svými podpisy buď 50 tisíc občanů, nebo 20 poslanců, případně deset senátorů. Ještě 48 hodin před volbami se ale můžou uchazeči o Hrad kandidatury vzdát.

Čtěte také

Mandát prezidenta trvá pět let, hlava státu může být v úřadě maximálně dvě funkční období. Podle Ústavy jmenuje prezident třeba předsedy Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu nebo členy bankovní rady.

Zvolený prezident se neujímá úřadu hned po svém zvolení, ale až po složení slibu. Ten skládá do rukou předsedy Senátu na společné schůzi obou komor Parlamentu, která se uskuteční v březnu.

Kdo může hlasovat

Rozhodovat o budoucím prezidentovi můžou všichni svéprávní občané, kterým je alespoň 18 let. Volit můžou i ti, kteří plnoletosti dosáhnou až druhý den voleb. To samé platí i pro druhé kolo – hlasovat v něm tak můžou prvovoliči, kteří ještě v prvním nemohli.

Volič musí mít doklad totožnosti, tedy platný občanský průkaz nebo pas, a musí hlasovat osobně, v zastoupení to není možné.

Pokud chcete volit jinde než v místě trvalého bydliště, pak můžete do středečních 16 hodin osobně požádat na obecním úřadě o voličský průkaz. Online žádosti bylo možné podávat jen do pátku 6. ledna.

Kde a kdy volba probíhá

1. kolo voleb se koná v pátek 13. ledna mezi 14. a 22. hodinou a v sobotu od 8 do 14. hodin. V případě, že by některý z kandidátů v tomto kole získal víc než 50 % hlasů všech voličů, stává se novým prezidentem.

Případné 2. kolo, kde voliči vybírají ze dvou kandidátů, kteří v 1. kole získali nejvyšší počet hlasů, se koná v pátek 27. a v sobotu 28. ledna.

Informaci o tom, kde je jeho volební místnost a číslo svého volebního okrsku, volič nejsnáze zjistí z informací uvedených na obálce s hlasovacími lístky, které dostal do své poštovní schránky.

Prezidentské volby pro voliče nakažené covidem-19. Drive-in volební místo na Letenské pláni

Adresu volební místnosti a další potřebné informace zveřejňuje starosta nejpozději 15 dnů přede dnem volby, tj. v případě letošních prezidentských voleb to bylo nejpozději 29. prosince 2022. Kam jít volit, tedy zjistíte buď na úřední desce nebo na webu svého obecního úřadu. 

Osoby s voličským průkazem hlasovat kdekoliv v přibližně 15 tisících volebních místnostech v Česku i zahraničí.

Osoby v izolaci mohou odvolit z auta na drive-in stanovišti nebo do přenosné schránky. Volit z auta půjde ve středu, seznam stanovišť je dostupný na stránkách krajských úřadů a pražského magistrátu. Volební stanoviště bude v každém okrese, v hlavním městě se jich otevře pět.

Osoby, které jsou v době voleb v nemocnici nebo jiném zdravotnickém zařízení, které je mimo jeho volební okrsek, může hlasovat přímo v daném zařízení. Volební komise za ním přijde na základě zápisu do zvláštního seznamu voličů. Ten sepíšou zaměstnanci zdravotnického zařízení.

Druhá možnost je volit přímo doma do přenosné schránky. O to, aby se k vám s ní dostavila volební komise, můžete požádat telefonicky do čtvrtka do 20 hodin na krajském úřadě, případně na pražském magistrátu. Tato možnost se netýká jen lidí v izolaci, ale třeba taky nemohoucích, kteří mají potíže se do volební místnosti dostavit fyzicky.

Čtěte také

Jak se hlasuje

Hlasování v prezidentských volbách patří mezi nejjednodušší. Každý kandidát má jeden hlasovací lístek se svým číslem. Obálku s lístky dostane každý volič před volbami do své poštovní schránky, případně jsou k dispozici také přímo ve volebních místnostech na vyžádání u volební komise.

Za plentou ve volební místnosti tak volič vybere pouze lístek se jménem uchazeče o funkci hlavy státu, kterého chce podpořit, a nijak už ho neupravuje. Lístek vloží do šedé úřední obálky s kulatým razítkem, kterou dostane až ve volební místnosti a vhodí do urny.

Za plentu musíte jít hlasovat sami. Výjimka setýká pouze voličů, kteří mají zdravotní potíže nebo nemohou číst a psát. S nimi může jít za plentu asistující osoba.

V případě druhého kola, které by se konalo čtrnáct dnů po tom prvním, už voliči hlasovací lístky do schránek nedostanou. K dispozici budou přímo u komise ve volební místnosti.

Čtěte také

Kdy je hlas neplatný

Pokud je hlasovací lístek přetržený nebo pokud nebyl do urny vhozen v úřední obálce. Započítán nebude váš hlas ani v případě, že do obálky vložíte více než jeden lístek. Neplatný je také hlas pro kandidáta, který se v zákonné časové lhůtě vzdal kandidatury.

Jakékoli úpravy hlasovacího lístku, například poznámky, malůvky a podobně, nemají na platnost hlasu vliv a nepřihlíží se k nim.

Sčítání hlasů

Členové komise začnou sčítat hlasy v sobotu po 14.00, kdy se uzavřou volební místnosti.

„Základem je ruční sčítání hlasů okrskovými volebními komisemi, čímž se eliminuje potenciální hrozba ovlivnění výsledků při počítačovém zpracování. Výsledky 1. kola očekáváme v sobotu 14. ledna ve večerních hodinách,“ říká Eva Krumpová z ČSÚ.

autoři: Radiožurnál , and
Spustit audio