Volejbalista z Chile nechápe, proč Češi na Vánoce nakupují kapry

23. prosinec 2016

Jiný kraj, jiný mrav. To platí i o vánočních zvycích. Cizinci, kteří si vydělávají na živobytí v českých sportovních klubech, poznávají ve sváteční době české zvyklosti. V Budějovicích se volejbalista z Chile Sebastian Gevert hodně podivoval nad tím, proč lidé nakupují před Štědrým dnem tolik kaprů.

Před svátky se volejbalista Jihostroje Sebastian Gevert, Chilan s německým pasem, vypravil na českobudějovické náměstí. Právě tady si prohlížel adventní trhy a také chtěl přinést něco hezkého domů.

„Vánoční trhy jsou pro nás docela zvláštní. Jsme tu i s přítelkyní, vybírali jsme, co bychom přivezli dětem, jí se líbila vánoční světla. Prošli jsme nádherně nasvícené České Budějovice, Vánoce ve městě jsou velmi, velmi krásné,“ řekl.

Sebastian Gevert také myšlenkami zalétne domů za rodinou do Německa a do své mateřské země Chile. „Je to tu rozdílné, u nás je přece léto… Teploty jsou až pětatřicet nebo šestatřicet stupňů. Máme tradičně Štědrý den 24. prosince. Jsme katolíci, chodíme nejprve do kostela, po večeři se rozdávají dárky. Pak se ještě druhý den scházíme na společném obědě a tradiční je také snídaně 26. prosince. To se sejde celá rodina,“ popsal.

A znají při štědrovečerním menu v Chile také kapra? „V Chile také máme kapra, ale nikdo ho nejí. Tam je mnoho lososů, všichni si dávají k večeři právě lososa. Ryby mají Chilané rádi,“ prozrazuje volejbalista.

„Prožijte krásný čas se svými rodinami, a jak říkají v Německu, dobrý začátek dalšího roku,“ vzkázal na závěr Chilan, který hraje českou volejbalovou extraligu.

autor: kaj
Spustit audio