Volkswagen a Škodu žaluje kvůli Dieselgate dalších 600 lidí z Česka

14. září 2017

Dalších 600 lidí z Česka podalo žalobu na automobilky Volkswagen a Škoda Auto kvůli podvodům při měření emisí. Informovala o tom firma Safe Diesel, která majitele aut zastupuje. Pro všechny požaduje odškodné 220 tisíc korun. Podle automobilky Škoda majitelům aut žádné škoda nevznikla. Na soudy se v Česku kvůli podvodům s měřením obrátilo zatím pět lidí.

Aféra začala před dvěma lety ve Spojených státech. Celosvětově se týká asi 11 milionů aut, z toho je asi milion škodovek.

V Americe už za aféru Dieselgate padl první trest. Inženýr německé automobilky Volkswagen James Robert Liang byl za podíl na skandálu v srpnu odsouzen na 40 měsíců ve vězení a pokutě 200 000 dolarů (4,4 milionu Kč). Třiašedesátiletý Liang loni přiznal vinu.

Volkswagen předloni v září přiznal, že software, který umožňuje manipulovat s testy emisí, instaloval po celém světě do zhruba 11 milionů naftových automobilů. Skandál se týká rovněž zhruba 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

Peugeot a Citroën další na řadě?

Stejným problémům by ale brzo mohly čelit i jiné automobilky. Třeba francouzský list Le Monde v září napsal, že softwarem umožňujícím podvádět při testech emisí naftových aut byly vybaveny téměř dva miliony vozů Peugeot a Citroën, jejichž výrobcem je automobilka PSA Group. Podle Le Monde na to přišel francouzský úřad pro hospodářskou soutěž a ochranu spotřebitelů.

Mluvčí PSA v reakci na zprávu zopakoval, že firma odmítá, že by používala podvodný software pro testy emisí.

autor: sva
Spustit audio