Volvo XC90: představení na pařížském autosalonu

2. říjen 2014

S odhalením druhé generace největšího SUV značky otevírá Volvo zcela novou kapitolu, na jejímž konci chce mít nejbezpečnější automobily na trhu – v žádném autě značky Volvo by nemělo dojít k fatální nehodě. XC90 je prvním krokem v tomto úsilí, zároveň ale přináší také mnoho dalších novinek.

A to jak v oblasti technologie a bezpečnosti, tak v designovém směřování. Nová XC90 přímo navazuje na předchozí úspěšné koncepty a jako první ukazuje novou tvář švédské značky, pro niž jsou vepředu typické diody uspořádané do tvaru písmene T jako symbol Thorova kladiva.

Nové ztvárnění interiéru vytváří z XC90 nejluxusnější model, jaký dosud Volvo vyrobilo. K dispozici bude nový multimediální dotykový displej podobný tabletu. Je umístěn ve středové konzole a nejdůležitější informace promítá prostřednictvím head-up displeje na spodní část čelního skla. Tento dotykový displej představuje inovativní způsob ovládání vozu a současně přístup k celé řadě produktů a služeb fungujících na základě cloudu a internetového připojení.

Mezi ně patří Sensus Connect, který usnadní přístup například k internetovým rádiím, informacím z Wikipedie či vylepšené online navigaci s 3D grafikou her. Volvo také jako první na světě integrovalo do systému ve voze funkci Park&Pay, která pomůže s vyhledáním nejbližší parkoviště, navigací na vhodné volné místo a také umožní přímo z vozu online zaplatit parkovné.

Volvo XC 90

Od roku 2015 navíc bude k dispozici aplikace Volvo On Call umožňující vzdálený přístup do automobilu – díky tomuto systému lze vůz na dálku například odemknout či zamknout nebo iniciovat vytápění.

Volvo XC90 druhé generace je prvním vozem postaveným na nové platformě SPA. Jde o modulární základ, který umožňuje měnit doslova úplně všechno: od rozvoru náprav, přes přední i zadní převis karoserie až po výšku podvozku nebo celého vozu.

Za zmínku stojí i řada nových bezpečnostních asistenčních systémů, sdružených pod názvem IntelliSafe. Kromě oblíbených asistentů typu hlídání mrtvého úhlu (BLIS), prediktivního systému či detekce chodců i cyklistů je Volvo XC90 prvním automobilem používajícím systém automatického brzdění v křižovatkách a technologii pro ochranu pasažérů při náhlém opuštění silnice.

Volvo XC 90

První vozy začnou do Česka přijíždět od května 2015. Základní cena nového Volva XC90 s motorem D4 činí 1 329 000,- Kč.

Spustit audio