Vpředu moshpit, vzadu párty. Odjištění sezóny malých hudebních festivalů je na spadnutí

2. červen 2023

Jako už každoročně přinášíme ve Špíně přehled letních nezávislých festivalů, které se budou odehrávat v následujících měsících po celém Česku. To si stále udržuje pozici velmoci DIY akcí a i když některé stálice letos ohlásily pauzu, některé víkendy budou tak nabité, že bychom se potřebovali minimálně roztrojit!

Léto se letos sice plíží do české kotliny pomalu a s menší razancí než obvykle, to ovšem propuknutí festivalové sezóny v ničem nepřekáží. Splatili jsme dluh předešlému roku a vysunuli hardcorový periskop zavčasu, už od června je totiž možnost rozjet se do všech koutů republiky. Do Zruče nad Sázavou můžete vyrazit na 21. ročník svátku nejen rychlých kapel Pallasit fest. Ve stejný čas bude probíhat v Ostravě hudební happening Břeh, kde se kromě vystoupení Patole, Tilikum nebo Amelie Siby můžete těšit i na odpolední pouštěčku od poloviny moderátorského týmu Špíny.

Jako už klasicky i letos některý ze zavedených festivalů zatřepal s kalendářem a přesunul se v čase. Tentokrát to na sebe vzal Sun Wu Kung Fest: místo činu Soulkostel zůstává, dávku všech odstínů současné podzemní hudby u nás však tentokrát čekejte právě koncem června, těsně před prvním prázdninovým víkendem, který už tradičně patří k nejvytíženějšímu bodu sezóny. Kromě Chlév náš, Punxtreffen v Siřemi nebo táborské Transformy se po kratší hibernaci vrací i On/Off, neodmyslitelně spjatý s kravínem v Hranicích u Malče.

Kutnohorské Creepy Teepee je známé především pro široký žánrový rozptyl a ani letos tomu nebude jinak. Kromě dávky elektroniky nebo rapu přivezou organizátoři A.M.180 Alien Nosejob, Uniform nebo naši oblíbenkyni Puce Mary. Poslední víkend hyperhudebního července bude patřit největšímu z malých festivalů –⁠ rokycanskému Fluff Festu. Ten zároveň letos proběhne naposled a završí tak svou více než dvacetiletou tradici ve společnosti Scowl, Gag nebo Jeromes Dream.

Na jaké další festivaly jsme se vás rozhodli pozvat? Co nás letos nejvíce nalákalo na Creepy Teepee a proč na tenhle festival směřují naše kroky téměř každý rok? Kam by se měli alespoň jednou podívat všichni fanoušci grindu? Který line-up nás nejvíce nadchnul? Jaké festivaly jsou už zavedená jistota a objeví se letos nějaké zajímavé první ročníky? Kam se rozhodně musíme vydat? Co můžete čekat na akci Bučení? A kdo ve světě DIY festivalové sezóny plní funkci „otvíráku“? Poslechněte si celou Špínu a žádná z letních punkových akcí vám neunikne!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka