Vrátí se někdy?

4. květen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Hokejový šampionát v Ostravě skončil. Úspěšné týmy odjely do Prahy, neúspěšné se vracejí domů. Z ulic zmizeli také zahraniční fanoušci. Jaké dojmy a pocity si z Ostravy asi odvážejí?

Fanoušci si určitě hokeje v Ostravě užili. Především Slováci, kteří se tady cítili jako doma. Ovšem ne zase tolik, protože po zápasech odjížděli zpátky na Slovensko. Turistická lákadla tak vyhledávali především Finové, Dánové či Švédové. Těžko v tuto chvíli říci, zda se k nám někdy v budoucnu zase vrátí či náš kraj k návštěvě doporučí někomu ze svých přátel. Ne všichni si totiž odvážejí jen příjemné vzpomínky. Ať už jde o jisté Finy, kterým někdo hned první den vykradl karavan, nebo o Dány, kteří nesehnali ubytování a museli dojíždět až z Polska. Přitom spousta ubytovacích kapacit byla v Ostravě k dispozici. Na první pohled ovšem vypadalo, že vše funguje jak má. Nic vážnějšího se nestalo, organizátoři si tedy mohou oddechnout a začít v klidu počítat tržby. Budou je mít i někdy v budoucnu takové jako během těch několika dnů, kdy Ostrava hostila tento hokejový svátek? To se teprve ukáže. Mnozí z nás totiž ani netuší, co si o Ostravě v zahraničí myslí. Ale určitě se budou mnohé cestovatelské příručky a bedekry opravovat. Tak jako to před nedávnem učinili v Holandsku. Tam totiž ještě předloni o Ostravě psali jako o špinavém městě, kde dětem prodlužují prázdniny, aby si daleko od domova mohly vyčistit plíce. Doufám, že po hokejovém šampionátu si toto už nikdo myslet nebude. Snad kromě Pražáků, jednodušší domluva je totiž s Finy.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.