Vratislav Maňák: Král květovaných povlaků. Příběh o starém osamělém muži a jeho slavném rodokmenu

14. květen 2023

Povídka Král květovaných povlaků vyšla v knížce Šaty z igelitu. Povídková knížka o lidském osamění, kterou v roce 2011 vydalo nakladatelství Host, byla autorovým literárním debutem.

Čtou: Filip Čapka, Otakar Brousek
Napsal: Vratislav Maňák
Režie: Michal Bureš
Premiéra: 24. 3. 2012

„Pokoj pana Petrova působil pochmurně, parapet pustý, po růži prázdno. Z ředitelského standardu sousedovi nezbylo zhola nic. S výjimkou květovaného křesla na oprýskaných lvích nohách chyběl v obývacím pokoji jakýkoli nábytek. Místo toho po celé ploše podlahy kotvily těžké galéry banánových krabic až po okraj naplněné papírovým nákladem. Ohmatané účetní knihy, pohlednice a fotografie z Francie, především z Versailles, staré dopisy, dávno propadlé směnky…“

Spisovatel, novinář a vysokoškolský pedagog Vratislav Maňák se narodil v roce 1988 ve Stříbře, kde žil až do maturity. Po gymnáziu vystudoval žurnalistiku a mediální studia na Fakultě sociálních věd UK v Praze, kde dnes přednáší na Katedře mediálních studií. Jeho prvními publikovanými texty byly dvě povídky, které někdy v roce 2008 zaslal do časopisu Tvar.

V roce 2012 mu v nakladatelství Host vychází knižní prvotina, povídková knížka s názvem Šaty z igelitu, za niž obdržel Cenu Jiřího Ortena, která se uděluje mladým literátům do třiceti let. Po sbírce melancholických až depresivních povídek vydal secesní grotesku pro děti Muž z hodin (2015), která byl nominována na Magnesii Literu v kategorii kniha pro děti a mládež. V roce 2016 mu v nakladatelství Host vyšel román Rubikova kostka, příběh o mladém učiteli dějepisu, který se vrací z Prahy zpátky do rodné Plzně, mu vynesl nominaci na Cenu Evropské unie za literaturu. O dva roky později podle něj vznikla desetidílná rozhlasová četba. Pro rozhlasového Hajaju napsal Vratislav Maňák pohádkové seriály Co se skrývá pod břečťanem a Martin a dvířka do pohlednic. Jeho nejnovější knížka alegorických povídek Smrt staré Maši vyšla na začátku roku 2022 opět v nakladatelství Host.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio