Vrátit se jako nový člověk. Monomýtus aneb cesta tam a zase zpátky

11. duben 2022

V Hergot!u se tentokrát zabýváme mytologií, významem mýtu v současném světě a hrdinskými cestami do neznámých světů. Přivedla nás k tomu nová kniha religionisty Jana Kozáka z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze s názvem Monomýtus.

„Monomýtus je příběh o cestě ze známého světa do světa neznámého,“ definuje Kozák hned na úvod předmět svého zájmu, který se objevuje napříč kulturami. Hrdina putuje do nového světa, kde prožívá dobrodružství a konfrontuje tam různá nebezpečenství. Může se setkat s božskými nebo temnými silami. Pro monomýtus je však klíčové, že se hrdina vrací zpět do starého světa transformovaný – jako nový člověk.

Návrat je stejně důležitý jako odchod. Je to cesta osobní proměny, která nabývá podoby hrdinova znovuzrození. Jedná se o další klíčový aspekt monomýtu: nemusí jít přitom o doslovné úmrtí a následné oživení. Znovuzrození může mít symbolický charakter. Transformace hrdiny je následně potvrzována činy vykonanými po návratu.

Přestože není žádná jediná vlastnost, která by hrdiny monomýtu spojovala, po svém návratu se stávají například zakladateli měst nebo řešiteli problémů starého světa. K tomu jim slouží zkušenosti, dovednosti či prostředky, které v novém světě získali.

Jak se používá monomýtus v psychologii a psychoterapii? Může jeho spojení s jungiánským přístupem být tou cestou, kterou řada lidí hledá? Poslechněte si celý Hergot!.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka