Všechno zničila, aby se mohla nadechnout. Kultánová v nové knize vypráví o lásce ke dvěma mužům

1. únor 2023
Záložka

„Hrdinka musela všechno zničit, aby se mohla nadechnout,“ říká spisovatelka Zuzana Kultánová o své nové knížce Zpíváš, jako bys plakala, která je o tom, že se často vydává za lásku to, co láska není. „Vždycky, když chcete, aby začalo něco nového, je potřeba něco starého zbořit.“

Podobně jako její první knížka Augustin Zimmermann, za kterou získala v roce 2017 Cenu Jiřího Ortena, je i ta nejnovější poněkud smutnější. „Je mi to bližší, je to asi dáno i mým naturelem. Mým úmyslem ale nikdy není zachycovat krutou realitu. V této knize jsem chtěla poukázat na selhání, na to, co se stane, když se neumíte rozhodovat, nebo jste submisivní. Logicky pak hrdinka ani nemůže být všem sympatická. Někteří čtenáři s tím mají velký problém,“ dodává.

Kniha Zuzana Kultánové Zpíváš, jako bys plakala

Kromě hrdinky Andrey, která uvízla mezi dvěma muži, se v knížce Zpíváš, jako bys plakala věnuje i několika formám vztahů, ať už mezi rodiči a dětmi nebo mezi partnery. „Monogamie je jednak těžká, jednak nepřirozená. Když žijete v dlouhodobém svazku, tak ten člověk se vám zákonitě odcizuje. Můžete potkat někoho, kdo ho doplňuje, vy se pak nedokážete rozhodnout, co je lepší, protože obě varianty jsou dobré. Myslím si, že to tak má spousta lidí, akorát o tom nemluví. Přitom nemusí jít hned o nevěru, ale jen o emoční spojení,“ říká Zuzana Kultánová.

Při psaní této knížky si Zuzana uvědomila spoustu věcí. Nebrala to ale jako terapeutické psaní, i když částečně vycházela ze svých zkušeností. „Nebudu zastírat, že když píšu, vždycky vycházím ze skutečností, které znám, které jsem prožila já nebo lidé v mém okolí. Kdykoliv o něčem píšu, píšu o tom s velkým odstupem a ty věci už mám zpracované. Nemyslím si, že literatura by měla být terapeutická, to si nechme pro psychoterapeuty.“

Je dobré, aby si autor psal vlastní anotaci? Proč nechce mluvit o tom, co čte? A umí plakat? Poslechněte si novou Záložku se spisovatelkou Zuzanou Kultánovou.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.