Všude dobře...

8. červenec 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Období prázdnin a dovolených se rozjelo naplno. Téměř každý už má jasno, kde stráví ony volné chvíle, které mu zákoník práce umožňuje. Spousta lidí směřuje za hranice, jiní zůstávají v tuzemsku. A kupodivu se za to mnohdy stydí. Zbytečně.

Kde budu trávit dovolenou? Ale, ještě nevím. Asi někde u vody... odpoví mnohý člověk a neví, kam s očima. Stydí se, že si nemůže dovolit letecký zájezd do exotických zemí. Zbytečně. V tuzemsku je totiž spousta velmi krásných míst, mnohdy navíc příjemnějších, klidnějších a bezpečnějších než daleké krajiny za hranicemi všedních dní. Člověk, který vyrazí například do Beskyd či Jeseníků, nepotřebuje očkování proti malárii, může pít vodu přinejmenším z vodovodu, bez obtíží se dorozumí s domorodci, služby jsou levnější. A pokud se rozhodne investovat tolik, co by stál zahraniční zájezd, bude se mít jako prase v žitě. Za stejné peníze by v zahraničí mnoho neužil - spíše živořil. A dovolená je přece od toho, aby si člověk dovoloval. V tuzemsku je také málo pravděpodobné, že se nebudete mít jak vrátit domů, jako to známe v případě krachu některé cestovní kanceláře. Dostanete-li průjem, sice možná skončíte v nemocnici, ale pravděpodobně ne v izolaci a karanténě jako třeba po návratu z některé z exotických zemí. Opice vás pokouše leda v ZOO, a to se ještě budete muset hodně snažit. A pokud se vám nějaké místo zalíbí natolik, že se tam budete chtít někdy vrátit, bude to určitě snadnější než v případě cesty do Austrálie nebo Tibetu. Nadarmo se jistě neříká: všude dobře, doma nejlíp.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.