Výběr písní pro souborovou hru 1 - Jaromír Nohavica / instr. Lukáš Sommer

26. únor 2013

Noty jsou sestaveny z populárních písní Jaromíra Nohavici, určené zejména pro souborovou hru na základních uměleckých školách. Kromě samotné partitury najdete v publikaci 3 hlasy v B ladění nebo čtyři hlasy v C ladění. Dále part kytary a klavíru.

„Partitury v této publikaci,“ jak říká Lukáš Sommer, „jsou vlastně jakýmsi leporelem… Mohou zaznít v plném obsazení, ale také nemusí. Každá píseň je zaranžována tak, aby v provozu ZUŠ mohla najít uplatnění v nejrůznějších variantách. Partitury samy o sobě jsou spíše jen sumou toho, co může zaznít. Pokud má například učitel ve své třídě jen dva melodické hlasy, jednoduše si vybere, zdali k melodii písně přibere druhý, či třetí hlas. A nejen to. Když vyučující na hru prvního řádku nebude mít k dispozici flétnu, hoboj, či housle (hlas in C), ale například klarinet, tak z přiloženého materiálu k partituře použije jednoduše tentýž part - in B. A jestliže v den koncertu náhle onemocní klavírní korepetitor, snadno ho nahradí kolega či kolegyně z kytarové třídy s jednoduchými a vděčně psanými doprovody.

Rád bych, aby byl tento sešit především dobrým parťákem a oblíbenou součástí hodin souborové hry, kde mají učitelé často omezené možnosti výběru. Myslím, že se jim dostává do ruky svěží, moderní, praktická publikace, která bude vždy tak trochu „otevřeným dílem“.“

Spustit audio