Vyber si audio, poslouchej živě. Český rozhlas spustí mujRozhlas, největší audioportál v Česku

19. červen 2019

Představte si Youtube nebo Spotify, kde neběží videa, ale můžete si vybírat zvuky, záznamy, pořady, podcasty i živé vysílání. Podobně bude fungovat nový audioportál mujROZHLAS. Odstartuje na konci roku 2019. 

Ještě před 30 lety bylo možné poslouchat rozhlas jen z klasického přijímače. Současný posluchač ale stále časteji drží v ruce mobil. Tím se však razantně mění způsob, jak lidé rádio, a obecně audio, poslouchají. Je stále větší skupina posluchačů, kteří vedle tradičního vysílání vyhledávají i takzvaný on demand obsah, tedy výběr na přání.

Český rozhlas se rozhodl na tuto poptávku reagovat spuštěním projektu mujROZHLAS, nejrozsáhlejšího audioarchivu v Čechách. Je součástí dlouhodobé strategie digitalizace obsahu a jeho cílem je mimo jiné usnadnit poslech oblíbených pořadů kdekoliv a kdykoliv.

Vizualizace mobilní verze aplikace mujROZHLAS.

Posílení poslechu audia přes internet je jednou ze strategií Českého rozhlasu

Český rozhlas šíří svůj obsah třemi způsoby: analogovým vysíláním, digitálním vysíláním DAB+ a v internetovém prostředí. Zatímco analogové vysílání a DAB+ jsou ideální cesty pro živé vysílání, internet je vhodnou platformou pro výběrový poslech.  

Veřejnoprávní média, ale i soukromé mediální domy si tento trend uvědomují a vyvíjejí řadu vlastních online nástrojů. „Z tohoto důvodu se v roce 2017 vedení Českého rozhlasu rozhodlo vybudovat nový internetový portál mujROZHLAS, uvádí ředitel Nových médií Jiří Malina. Bude určen pro poslech audia a doplní zpravodajský web iROZHLAS a magazín Rozhlas.cz.

„Jedná se o jeden z nejsložitějších projektů Českého rozhlasu vůbec. Snažíme se o to, abychom ho uvedli v podobě, která uživatelům i posluchačům nabídne příjemné rozhraní a spoustu kvalitního obsahu. Postupně budeme přidávat další funkcionality, které průnik do světa audia ještě prohloubí,” přibližuje Jiří Malina.

Inovace a noví posluchači. Oba cíle by měl splnit mujROZHLAS

Vizualizace mobilní verze aplikace mujROZHLAS.

Důležitým aspektem celého projektu je inovace. Jak technologická, tak obsahová.

„Cílem projektu mujROZHLAS je vytvořit největší český audioarchiv nejen pro posluchače Českého rozhlasu, ale i pro ty, kteří si cestu k rozhlasovému vysílání teprve hledají, vysvětluje další motivy k vývoji šéfproducentka projektu Anna Vošalíková. A dodává, že prostřednictvím mujROZHLAS chce Český rozhlas veřejnost seznámit s novinkami ve vysílání, zpřístupnit klasické a populární pořady a nabídnout vhled do fascinujícího světa rozhlasového archivu. „V nabídce bude ale i nová podcastová tvorba,” slibuje šéproducentka.

Co všechno bude umět mujROZHLAS?

  • Automatizované zpracování vysílání Českého rozhlasu zveřejňuje pořady krátce po vysílání na internetu.
  • Automatická transkripce, přepis audia do textu pro vyhledávání včetně případného titulkování audio obsahu.
  • Automatická identifikace mluvčích s možností vyhledávání, kde a o čem hovořili.
  • Možnost opožděného poslechu živého vysílání tzv. timeshift: posluchač si bude moci pohybovat v živém vysílání zpětně a vracet se k obsahu, který si nestačil v aktuální chvíli poslechnout.
  • Moderní prostředí webu i mobilní aplikace.

Fenomén podcastů. Všechny budou na mujROZHLAS

Podcasty jsou totiž již nyní pro rozhlas velmi zajímavým formátem a jejich poslechovost v posledních měsících výrazně narůstá. Jen na Spotify a Apple Podcast vzrostla od listopadu 2018 do května 2019 poslechovost z 109 tisíc na 315 tisíc.  

Mluvené slovo je znova cool. Češi přichází na chuť podcastům

Adam Javůrek, Iva Jonášová a Dan Tržil

„Zažíváme boom. Každý měsíc se zvyšuje poslechovost, během pár měsíců se nám čísla zdvojnásobila. Je to nebývalý růst,“ říká o poslechu podcastů analytik Českého rozhlasu Adam Javůrek. Mluvené slovo v Česku zažívá renesanci. Podcasty už začínají vyrábět i média, která se dřív zvukem vůbec nezabývala. Čeká nás doba podcastová?

Zcela nový, moderní audioarchiv nahradí iRadio 

Audioarchiv již existuje. Český rozhlas již v 2004 spustil na svých webových stránkách Rádio na přání, které nabízelo možnost zpětného poslechu vybraných rozhlasových pořadů. Od roku 2005 nabízí poslech přes podcastové aplikace. Následně vznikla aplikace iRadio, která se z prostředí desktopu transformovala do mobilní podoby.

Aplikace mujROZHLAS

Nová mobilní aplikace přinese řadu nástrojů pro poslech živého vysílání i on demand audia.

  • Zjednodušený mód pro poslech v automobilu.
  • Sdílení pořadů a jejich segmentů na internetu a sociálních sítích.
  • mujROZHLAS bude propojen s aplikacemi pro poslech přes HBBTV nebo chytré audio asistenty.

Projekt mujROZHLAS na předchozí a současné nástroje nijak nenavazuje, bude nabízet úplně nové nástroje pro poslech audio obsahu s využitím moderních technologií a inovativních přístupů. 

Automatický střih audia i jeho přepis. Jaké je technologické řešení audioportálu mujROZHLAS? 

„Svým rozměrem bude mujROZHLAS unikátní projektem veřejnoprávního media nejen na evropské úrovni, vysvětluje projektový manažer Jiří Špaček. Výjimečný je podle Špačka i v tom, že by měl být do jisté míry autonomní, tedy s minimálními zásahy člověkem. Nyní se totiž záznamy zpracovávají ručně.  

Vizualizace nového audioportálu mujROZHLAS.

„Největší český archiv audia spravují a zároveň vytváří dva robustní propojené systémy. Jeden zjišťuje, co se právě vysílá, tedy jestli jde o znělku, hudbu nebo řeč, a k tomu přiřazuje příslušná práva, vysvětluje Špaček. Druhý se podle něj zaměřuje na řeč a osoby. „Přepisuje mluvené slovo na text, rozlišuje mluvčí, identifikuje je a promluvu k nim přiřazuje. Oba systémy jsou založené na algoritmech vytvořených pomocí strojového učení, které pro rozhlas dodávají vysoutěžené firmy,” dodává manažer projektu. Součástí je i redakční systém postavený na Drupalu 8 a 7, systémy pro indexaci a vyhledávání a další funkce. MujRozhlas by měl odstartovat v prosinci 2019.  

autoři: juk , Anna Vošalíková
Spustit audio