Výběr z denního tisku, 1. dubna 2011

1. duben 2011

Inscenace Mozartovy Kouzelné flétny proslulého britského divadelního režiséra a experimentátora Petera Brooka ozdobí letošní festival Divadelní svět Brno.

Brookovo divadlo Bouffes du Nord vystoupí 2. a 3. června na scéně brněnského městského divadla. Festival, který začne 27.května a potrvá do 4.června, nabídne přes stovku inscenací českých i zahraničních souborů v kamenných divadlech i na ulicích a v parcích, a celý bude věnován právě osobnosti britského režiséra. Uvádí Hospodářské noviny.

V nich si také můžete přečíst rozhovor Tomáše S. Polívky s Harry Watersem, synem Rogera Waterse a jazzovým klavíristou, který vystoupí v dubnu v Praze nejen jako „muzikantská cihla ve zdi“ na turné The Wall svého otce, ale také v pražské kavárně potrvá a v jazzdocku. Vyznává se v něm ze svého vztahu k jazzové hudbě, k hudbě Pink Floyd i ke svému otci.

Hospodářské noviny, Deník Právo a mladá fronta dnes informují o čtvrtečním úmrtí členky činohry národního divadla Zuzany Šavrdové.

„Výstava, která zneklidní a nadchne“ je podle Zuzany Drtilové z Mladé Fronty dnes k vidění v Ateliéru Josefa Sudka na pražském újezdě. Expozice s názvem Proces Dušana Tománka přináší lehce hororové fotografie, které mají výjimečnou schopnost působit na úzkosti skryté hluboko v našem podvědomí. Působivě sestavená výstava, která zve diváka na exkurzi do vlastního strachu, dosáhla hodnocení 70 procent.

Mladá fronta dále přináší ohlédnutí Mirky Spáčilové za letošním ročníkem Febio Festu, který dnes končí svou pražskou část. Publicistka dochází k závěru, že by měl festival po osmnácti letech konečně zakotvit na pevném smluvním základě, aby každý ročník nepřinášel nejistoty finančního zajištění.

A k Febio festu se vrací i Jana Machalická z Lidových novin, která vedla rozhovor s Helmutem Bergerem, slavným rakouských hercem, který se proslavil zejména ve Viscontiho filmech. Herec vypráví o svém nečekaném setkání s tímto italským režisérem, který byl jeho cestou k filmu a herectví vůbec. Jako společný nejmilejší film uvádí jednoznačně Ludviku. Lidové noviny ještě přináší zprávu o plánovaném znovu-obnovení státního titulu „Národní umělec“, který by měl předávat zasloužilým umělcům prezident republiky.

O úspěšné hudební premiéře informuje deník Právo, když přináší reportáž z koncertu pražských symfoniků FOK, kteří mimo jiné uvedli Symfonii č.1 „Con le campane“ Sylvie Bodorové.

Z hudebního světa pak ještě právo přináší potěšivou zprávu, že problémy společnosti Sazka nedopadnou na plánované koncerty v pražské O2 aréně.

autor: Petr Gojda
Spustit audio