Výběr z denního tisku 23. května 2011

23. květen 2011

Společným tématem čtyř hlavních deníků je dnes festival v Cannes, který skončil včera. Všechna ohlédnutí svorně zpravují o vítězích včerejšího předávání cen. Zlatou palmu získal Strom života od Terence Malicka, nejlepší herečka, Kirsten Dunst za Trierovu Melancholii, nejlepší herec, Jean Dujardin za film Umělec.

Sobotní paralelní předávání cen Un certain regard vedené srbským režisérem Emirem Kusturicou pak vyhrál Kim Ki-duk a Andreas Dresen.

Politicky nekorektní mluvu Larse von Triera na sobotní tiskové konferenci, ze které se stala letošní festivalová novinářská aféra, glosuje trefně Otto Bohuš pro Hospodářské Noviny, „ruku na srdce: jako persona non grata by měla za své vážně myšlené výroky být označena spíše řada politiků“. Tereza Brdečková pro Lidové noviny pak zevrubně sleduje poslední dny festivalu, uvedené filmy a rozdané ceny, na závěr její reportáže shrnuje: „Cannes zůstává festivalem autorských filmů: důležitý je režisér, ne producent.“

Od filmu se dostáváme k divadlu, dvě česká kamenná divadla za sebou mají premiéry původních českých textů, o páteční premiéře Drábkových Jedlíků čokolády v Klicperově divadle v Hradci Králové píše pro dnešní Právo J.P.Kříž. Škoda, že se omezuje na citace autorů inscenace a převyprávění zápletky. Recenze Zuzany Drtilové pro MF Dnes na Českou válku, text Miroslava Bambuška uvedený 20. května v Divadle na Zábradlí, je o poznání zajímavější. Hra o osudech účastníků protikomunistického odboje je prý důstojnou tečkou za letošní sezónou divadla. Inscenace nápaditě pracuje se symboly, vše má svůj hlubší význam a je to právě tato mnohovrstevnatost a velká inscenační odvaha, která Bambuškův text posouvá do jiné roviny. I přesto, že je Česká válka výrazně stylizovaná, forma prý stále slouží obsahu a nesklouzne k samoúčelnosti nebo manýře. Inscenaci zkrátka vyzdvihává precizní a nápaditá režie Davida Czesanyho, který spolu se svým týmem českou válku vyhrál.

Do hudebního světa zve v krátkých zprávách MF Dnes: na Rock for People přijedou letos Asian Dub Foundation, Monkey Business ve čtvrtek oslaví koncertem narozeniny. V Lidových novinách se Jindřich Bálek zamýšlí nad zítřejším vystoupením Newyorské filharmonie a houslistky Lisy Batiaschvili v rámci pražského jara. Titul článku zní příznačně: „Dostojí hvězdy své reputaci?“

autor: Petr Gojda
Spustit audio