Vybíjí se vám najednou rychleji telefon? Může za tím být stalkerware. Jak se bránit kybernásilí?

26. květen 2023

U případů domácího násilí hrají čím dál častěji roli moderní technologie. Ať už je to online obtěžování, zahlcování zprávami, či sledování přes aplikaci v mobilním telefonu. „Z technického pohledu to lze vypozorovat tak, že se vám najednou rychleji vybíjí baterka nebo se zpomalují některé funkce telefonu, protože stalkerware, který máte nainstalovaný, snímá neustále vaši polohu a spotřebováváte baterii a kapacitu telefonu,“ popisuje Branislava Marvánová Vargová z centra Rosa.

Čtěte také

„Dalším varovným signálem je, když kontrolující partner má informace, o kterých víte, že se je nemohl dozvědět jiným způsobem než tím, že vám buď prohlížel telefon, e-mail, nebo že mohl odposlouchávat telefonní hovory,“ dodává Branislava Marvánová Vargová.

Upozorňuje, že kybernásilí většinou není ve vztahu, kde dochází k domácímu násilí, jediným projevem. „Je to nástroj, jak si udržet kontrolu a moc, jak zastrašovat a zneužívat informace k vydírání nebo vyvolávání pocitu strachu.“

Aplikace Bright Sky

„Informace o tom, co je kybernásilí, na co si dávat pozor, a pokud už něco takového zažíváme, jak postupovat, mohou lidé najít v aplikaci Bright Sky, což je bezplatná aplikace, kterou si můžou stáhnout. Je tam celá sekce o bezpečí v online prostoru,“ upozorňuje Branislava Marvánová Vargová z centra Rosa.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.