Vybíráte brusle pro děti? Vyhněte se plastovým bez tkaniček, upozorňuje trenérka

20. prosinec 2021 07:06

V zimě můžete vyrazit za bruslením na stadion, zamrzlý rybník a během adventu třeba také na ledovou plochu na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Potkáte tu často bruslaře, kteří s pohybem na ledě teprve začínají.

Na první bruslařské krůčky dětí dohlíží Iveta Bidařová, trenérka a maminka dvou úspěšných českých reprezentantů. Z vybavení pro nejmenší podle ní není třeba dělat vědu. „Stačí koupit normální brusle v obchodě se sportovním zbožím, u malých dětí na tom nezáleží, ale nesmí to být takové ty plastové lyžáky, to je špatně,“ říká.

Plastové brusle bez tkaniček sice podle ní vypadají hezky, ale omezují cit v nohách. „Maminky si právě někdy myslí, že tyhle brusle se hodí, že je dobré, že se nemusí zavazovat tkaničky, ale je to naopak,“ varuje Iveta Bidařová.

Tkaničky jsou tedy důležité, a stejně tak způsob jejich šněrování. „První dva háčky musí být pevně utažené a další pak už méně, ale bruslař mohl jít do kolen. Právě v těch plastových je to do kolen vůbec nepustí,“ vysvětluje.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související