Vybrat si hezké a vhodné šaty na koncert. I to patří k práci violistky Jihočeské filharmonie

2. prosinec 2017

Mysleli jste si, že interpreti vážné hudby musí být sami vážní a seriózní? Nový díl seriálu Co dělají vám tohle klišé určitě trochu nabourá. Redaktorka Českého rozhlasu České Budějovice Martina Toušková se tentokrát vypravila do Jihočeské filharmonie za violistkou Lindou Keprovou.

Linda Keprová hraje na violu, což jsou - laicky řečeno- takové ty větší housle. Pro violisty podle ní není tak těžké najít pracovní uplatnění. „Máme to jednoduší než houslisté, kterých je hodně. Vlastně nechápu proč, protože viola je pro mě skvělý a krásný nástroj, ale asi je to fyzicky náročnější. Ten nástroj je větší, takže je důležité, aby měl člověk větší sílu,“ komentuje.

Kromě hraní ve filharmonii by violistka mohla například ještě vyučovat na některé ze základních uměleckých škol. „To je ale trochu složitější, protože na violu se člověk začíná učit až ve vyšším věku. Neexistuje totiž žádná miniaturní viola. Pak se ještě nabízí sólové hraní, ale to by pro mě nebylo, já mám ráda kolektiv, spolupráci a nemám v povaze cpát se dopředu,“ dodává.

Kromě jeviště v koncertní síni Jihočeské filharmonie zkouší Linda Keprová i sama v šatně, teď zrovna skladbu Bohuslava Martinů na svůj školní magisterský koncert. Na závěr každého dne vždy violu pečlivě uloží. „V pouzdře ji ještě balím do šátku, protože i viole je v zimě zima. Aby se nerozladily struny, je zapotřebí nástroj pořádně zabalit,“ popisuje.

Ve skříňce má ale také spoustu oblečení. „Pro oblečení na koncert máme pravidla, ale není to tak striktní jako třeba v Praze, kde prý dáma nesmí mít odhalené kotníky ani ramena. To my můžeme, ale doporučuje se večerní róba, dlouhá černá sukně s topem nebo šaty,“ vysvětluje.

Tato část pracovních povinností ji baví. „Myslím, že v tomhle jsem pořádná ženská, baví mě parádit se,“ uzavírá s úsměvem.

Spustit audio