Výbuch v Olšanech na Prostějovsku zdemoloval dům, poškozeny jsou i desítky dalších

18. červenec 2022 14:55, aktualizováno

V Olšanech na Prostějovsku v pondělí výbuch zdemoloval řadový dům a dva okolní domy poškodil. Dvě desítky domů v okolí mají vybitá okna. 

Podle dosavadních informací policie a záchranářů exploze zranila tři lidi. Jde o obyvatelku sousedního domu a řidiče a spolujezdce z projíždějícího auta. Kriminalisté výbuch vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení, příčina exploze zatím není jasná. Policie zatím nemůže potvrdit ani vyvrátit, že se v objektu někdo nacházel, řekla ČTK policejní mluvčí Miluše Zajícová. Kvůli události uzavřela policie okolí i sjezd z dálnice. Na místě zasahují také hasiči.

Ošetřen byl muž středního věku, který projížděl kolem osobním autem a zasáhla ho tlaková vlna, utrpěl zhmožděniny ramene a oděrky. Kvůli okolnostem poranění byl převezen na urgentní příjem,“ řekla ČTK mluvčí záchranné služby Lucie Mikisková.
Starosta Olšan Milan Elfmark ČTK řekl, že nešlo o dům v rekonstrukci, o tom, zda se v něm někdo nacházel, nechtěl spekulovat.

Výbuch nastal dnes kolem 11. hodiny dopoledne. „Šlo o jednopodlažní dům v husté zástavbě, který byl po výbuchu zcela zničen. Poškozeny jsou také další dva objekty v těsném sousedství, tam je bude muset prohlédnou statik. Poškozeny jsou další zhruba dvě desítky budov v sousedství, mají vybitá okna. Po odpojení přívodu plynu začali hasiči prohledávat sutiny domu, čekáme také na příjezd kynologa,“ uvedla mluvčí hasičů.

Hasiči z Moravskoslezského kraje na místo vyslali speciální techniku, a to dvojice kontejnerů určených pro stabilizaci narušených budov a pátrání ve zřícených stavebních konstrukcích. Vezeme bioradar, štěrbinovou kameru i echolokátor, uvedl na twitteru mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák.

Výbuch domu řešili policisté na Prostějovsku také v září 2018, kdy vybuchl dům ve 12 kilometrů vzdálených Mostkovicích. Za detonací, která tehdy poškodila šest desítek budov v okolí, byla tehdy zřejmě neodborná manipulace majitele domu s takzvanými složkami pro výrobu zábavní pyrotechniky, zjistila policie. Kriminalisté případ nakonec odložili, muž totiž při výbuchu zemřel.

Zdroj: ČTK

Spustit audio