Východočeská galerie v Pardubicích už neexistuje. Teď je z ní Gočárova

3. leden 2023 06:45

Východočeská galerie v Pardubicích změnila jméno na Gočárova galerie. Během roku se přestěhuje do modernizovaných automatických mlýnů, které Josef Gočár navrhl.

Na Gočára odkazuje samotná rekonstrukce, architekt Petr Všetečka totiž využil původní gočárovský charakter stavby. Historická budova má stejný vnější vzhled, novinkou je, že tam vznikly dvě nové pasáže, které propojují nábřeží řeky Chrudimky s budoucím nádvořím Automatických mlýnů.

Čtěte také

V objektu zůstaly všechny původní konstrukce, které kombinují cihlu, ocel, dřevo a beton. Zajímavým prvkem jsou nejrůznější ukázky původních technologií mlýna, které Petr Všetečka rozmístil na různých místech v prostoru. Jedním z nich je například lustr, který vznikl z bývalého skleněného potrubí.

 „Ve spolupráci s Czech designem byl v polovině prosince vysoutěžen nový vizuální styl včetně nového loga, to bude představeno v průběhu ledna,“ řekla Zuzana Nováková z tiskového odboru Pardubického kraje.

Galerie v prosinci oslavila 70 let své existence. Opustí zázemí na zámku a její hlavní sídlo bude v mlýnech, nadále bude působit také v historickém Domě U Jonáše na Pernštýnském náměstí. Stavební část modernizace mlýnů byla hotová ke konci loňského roku.

Výstavní prostory mají pět nadzemních podlaží. Začíná postupné vybavování interiérů a také galerie připravuje stěhování sbírek, které potrvá několik měsíců. V mlýnech je moderní depozitář. Náklady jsou 361 milionů korun, dotace z EU je 127 milionů korun.

Výjimečné detaily. Architekt v prostoru nechal odkazy na původní funkci mlýnů, násypka je jedním z příkladů

Poprvé se podívají návštěvníci do galerie v létě. Uvidí prostorové instalace. Plný provoz zahájí galerie na podzim, společně s dalšími dokončovanými projekty, otevřou se nově postavené městské polytechnické dílny Sféra a Galerie města Pardubic. V sile budou výstavní a společenské prostory, které přestavuje Nadace manželů Smetanových.

Gočárovy mlýny pro Winternitze

Gočár byl osobitým tvůrcem české moderní architektury. Proslul kubistickými a funkcionalistickými díly. Žil v letech 1880 až 1945. Narodil v Semíně na Pardubicku. Mlýny navrhl pro Egona a Kala Winternitzovi, vznikaly v letech 1909 až 1911.

V bývalých Automatických mlýnech vznikl výjimečný prostor pro umění

V roce 1919 postihl budovu požár, v následujících pěti letech byla zvýšena o jedno patro a byl v ní instalovaný automatický hasicí systém. Ve 20. letech u mlýnu přibylo silo, se starší částí je spojené přemostěním.

Mlýny ukončily provoz v roce 2013, firma GoodMills nabízela areál městu, které ho ale nekoupilo. Areál pak v roce 2016 koupili manželé Smetanovi. Samosprávy s nimi jednali o pronájmu, později o prodeji. Pardubice koupily část areálu za 15,5 milionu korun, hlavní budovu Smetanovi prodali Pardubickému kraji za 21 milionů korun.

Spustit audio

Související