Vydejte se na cesty s Danem Bártou. Poslechněte si vltavský podcast Nevinnosti světa

Dan Bárta jako zapisovatel a předčítač. To je nový vltavský podcast Nevinnosti světa. V pěti půlhodinkách Bárta vypráví o cestování, o focení vážek, o světě a o tom, co v něm viděl a cítil. Jak mu skoro explodovala páteř při konzumaci jakéhosi indického povzbuzováku, jak v Jižní Americe gázou ucpával klukovi rozšklebenou ránu, jak v Africe shodou náhod vytvořil potenciální chlapecké fotbalové mužstvo… To všechno s nadhledem a poezií.

Texty a interpretace: Dan Bárta
Dramaturgie: Klára Fleyberková
Zvuk: Tomáš Pernický, Filip Jelínek
Hudba: Filip Jelínek, Dan Bárta
Režie: Aleš Vrzák
Premiéra: 18. 2. 2021

Byl březen 2020. Světem se začal nekontrolovatelně šířit zákeřný virus. Rušily se akce, zavíraly školy, lidé zůstali v nejistotě a v omezených možnostech. Dan Bárta nebyl výjimka, ze dne na den se škrtly plánované koncerty a v nedohlednu zůstala i jeho další velká vášeň – cestování. A tak se vydal na cesty jinak. Sedl nad prázdný papír a začal psát. Vrátil se do dob, kdy obrazil půl světa.

Venezuela, Kostarika, Mosambik, Jižní Indie, Čína… Všude tam se Bárta postupně – reálně, v myšlenkách i na onom papíře  vydal. „Jde o setkávání s lidmi na částečně služebních cestách, kdy jsem jezdil za vážkami. Anebo jsou to úplně staré zážitky, když jsem cestoval s báglem jako backpacker. Jen tak se na šest, dvanáct týdnů motat po cizích zemích a sem tam něco zažít.“

Poetické a patřičně sebeironické zápisky se z jeho počítače přelévaly do toho rozhlasového; tam a zpět, až se všechno potkalo ve studiu, kde Bárta vlastní texty vlastním hlasem načetl. Jeho kolega z kapely Illustratosphere i J.A.R. Filip Jelínek pak přidal hudbu vycházející z rytmů všech koutů země. Vzniklo tak pět půlhodin, které můžete strávit za hranicemi našeho každodenního světa. Vydat se s Danem Bártou na cesty! Tam, kde je ten svět snad ještě pořád tak nějak jiný. Nevinný.

První povídkový podcast Českého rozhlasu Vltava poslouchejte na webu Vltavy, v aplikaci mujRozhlas a na dalších podcastových platformách.

Spustit audio

Související