Vydejte se s Českým rozhlasem Liberec do vesmíru. Hostem v Setkání u mikrofonu byl kosmonaut Vladimír Remek

10. listopad 2021

Pozvání do pořadu Setkání u mikrofonu přijal Vladimír Remek, bývalý vojenský pilot a jediný československý kosmonaut ve vesmíru. Moderoval Pavel Petr.

„Já jsem se furt považoval za normálního kluka tamhle z podhůří Kletě v Českých Budějovicích a najednou vidíte, že opravdu je ta Země kulatá. Nevidíte jí samozřejmě jako terč, jako vidíme ze Země Měsíc nebo Slunce, ale vidíte jakoby vrchlík té zeměkoule, v průměru cca 3000 kilometrů,“ zavzpomínal na své první dojmy z vesmíru Vladimír Remek.

Jediný český kosmonaut ve vesmíru Vladimír Remek byl hostem moderátora Pavla Petra v pořadu Setkání u mikrofonu

Vzlétl tam 2. března 1978 v rámci vesmírného výzkumného programu Interkosmos, na kterém se podíleli některé státy tehdejšího socialistického bloku v čele se Sovětským svazem. Na kosmickou stanici Saljut 6 letěl na palubě kosmické lodi Sojuz 28 společně se sovětským kosmonautem Alexejem Gubarevem. Ve vesmíru prožil 7 dní, 22 hodin a 17 minut.

A na co se ho moderátor Pavel Petr ještě zeptal? Například na to, čím chtěl být jako malý, jak se stane člověk kosmonautem, i jak došlo k tomu, že se právě on stal prvním kosmonautem ve vesmíru, který nepocházel ze Sovětského svazu nebo Spojených států amerických. Řeč přišla i na další témata, včetně politické kariéry Vladimíra Remka. Poslechněte si záznam pořadu Setkání u mikrofonu a dobře se bavte.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související