Vyhlášený masopust v Postřekově se vrací do předcovidové podoby

23. únor 2022 12:54, aktualizováno

Doba masopustů je tady. Ten nejvyhlášenější a nejdelší v Plzeňském kraji se teprve chystá a to v Postřekově na Domažlicku. Masopust tam trvá pět dní a letos se uskuteční od 25. února do 1. března.

Ačkoliv to zpočátku vypadalo, že letošní masopust bude omezený stejně jako loni, podle posledních informací se nakonec uskuteční téměř bez omezení. „Jediné, co letos nebude, je závěrečné truchlení u muziky v úterý po maškarním průvodu, ale jinak by měl být masopust stejný jako v normálních letech,“ uvedl Petr Buršík z Národopisného souboru Postřekov.

Masopustní průvod obcí je vyvrcholením celého masopustu. V Postřekově budou hned dva. „Jeden je krojovaný pro svobodnou chasu a uskuteční se v neděli. Říká se mu Kytičkový nebo Kytičková zábava, kdy na konci toho průvodu každé svobodné děvče dá kytičku chlapci, který ji doprovázel a on ji potom nosí v klopě po zbytek masopustu. Poslední den masopustu pak bude maškarní průvod. Tam se snažíme dbát na to, aby v čele průvodu šly tradiční masky, vzadu se pak můžou zúčastnit lidé v jakékoliv masce, ať už v moderní nebo historické,“ vysvětlil Petr Buršík.

„Určitě ne každý přijde. Jsou lidé, které koronavirus postihl a člověk se vůbec nemůže divit, jestli se budou bát. Nechci to vůbec odhadovat. I v normálních letech je to rok od roku jiné, záleží na okolnostech, počasí a podobně,“ řekl Petr Buršík.

Ani letos nebude na Masopustu chybět tradiční muzika. „Na bálech a v průvodech vždy hraje nějaká dechovka. V průvodech jsou to vždy klasické české písničky z našeho kraje. Průvody fungují tak, že nejprve si chasa písničku předzpívá a potom muzikanti jim jí zahrají, oni tancují a zase další sloku zpívá chasa. V pondělí se pak U Hadamů scházíme my, co máme nejvíce rádi tu naši dudáckou muziku a tam zazní i dudy,“ doplnil Petr Buršík

Kytičkový průvod začíná v Postřekově v neděli 27. února v 16 hodin u hospody U Hadamů a jde směrem k nádraží. Druhý průvod Maškarní se uskuteční v úterý 1. března od 16 hodin. Od tělocvičny vede přes celou obec a končí na hřišti.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio