Vyhnalo by zúžení Gambrinus ligy ze stadiónů nudu?

2. prosinec 2008
Pod kůži

Nejvyšší fotbalovou soutěž v nejvyspělejších fotbalových zemích hraje obvykle 18 až 20 týmů. Českou Gambrinus ligu hraje týmů 16. I to se zdá některým expertům vzhledem k předváděné kvalitě hry příliš. Nenadešel tedy čas ke snížení počtu týmů, aby se měl divák na co dívat?

Fotbalové Gambrinus lize se na podzim vyhýbaly velké skandály, na druhou stranu ji ale v drtivé většině případů scházela také vyšší kvalita. A tak si Radiožurnál pohrál s myšlenkou, jestli by k vyšší úrovni soutěže nepřispělo její zúžení. Nejprve vydáme přímo na fotbalové stadiony.

Možná bychom tentokrát mohli mluvit spíše o husí kůži, která fanouškům naskakuje ve dvou případech - za prvé, když jsou součástí povedeného fotbalového představení s vynikající diváckou kulisou, nebo za druhé, když jsou na stadionu skoro sami, málo se oblékly a ani výkony fotbalistů je nijak hřát nemohou. Jako třeba na začátku listopadu v zápase Příbram - Kladno, který z rozhlasové kabiny přibližoval posluchačům Radiožurnálu kolega Jan Kaliba.

"Obdivuji teď statečné diváky, kteří v třeskuté zimně stále ještě sedí v ochozech. Bylo by asi zajímavé uspořádat mezi přítomnými bleskový průzkum, co je drží v hledišti. Jestli peníze, které dali za vstupenky, víra, že se něčeho dočkají aspoň vzdáleně fotbalového, nebo kabát přimrzlý k sedadlům," hlásil tehdy do éteru Jan Kaliba.

O jeho minianketě jsme se dozvěděli až zpětně, takže výsledkem nemůžeme posloužit. Z toho, co se ale z promrzlých ostrůvků v hledišti ozývalo, se dá i leccos odvodit. Slova jako "mám já tohle zapotřebí" nebo "těšilo mě, pánové" doprovázená předčasným a demonstrativním odchodem mohla klidně znamenat za "d". Neboli stejnou chybu už příště neudělám a nedělní odpoledne raději strávím jinak.

Jenže duely této kategorie mají také jednu obrovskou výhodu. Ve frontě na přestávkovou klobásu potkáte často jen pár lidí, a tak se rychlého občerstvení dočkáte opravdu bleskově. A pak také vyslechnout si v ligovém zápase tolik pokynů a rad trenérů nebo tolik komentářů fotbalistů, třeba směrem k rozhodčím, to je zážitek, o který v případě početné hlučné divácké kulisy přijdete.

Ti, kteří jen neradi čekají na párek, i ti, kteří patří mezi vděčné posluchače fotbalistů i trenérů, mají štěstí. Zápasů se strhujícím fotbalem a elektrizující atmosférou v hledišti bylo v první části sezóny přibližně desetkrát méně. Jestli by jich bylo víc, kdyby hrálo nejvyšší domácí soutěž méně týmů než teď, to je otázka, na kterou se v Pod kůži snažil Radiožurnál najít odpověď.

Teď si můžete přečíst názory některých pravidelných návštěvníků Gambrinus ligy. Poměr významově stejných odpovědí na téma počet účastníků v nejvyšší domácí soutěži jsme se snažili zachovat. Z pěti odpovědí se tři diváci přimlouvali za zachování stávajícího počtu týmů v Gambrinus lize.

Fotbal si ještě žije nad poměry

20 nebo 18. Takový je obvykle počet ligových účastníků v těch fotbalově nejvyspělejších zemích. Jenže, například ve Francii a Itálii žije kolem 60 miliónů lidí. A třeba Německo má dokonce přes osmdesát milionů obyvatel, a tak se z tohoto pohledu zdá 16 týmů v české nejvyšší soutěži až příliš. Vždyť třeba ve srovnatelně velkém Rakousku hraje ligu pouze 10 celků.

Bouřlivou kulisu vytvářejí nejčastěji fanoušci na ostravských Bazalech nebo v pražském Edenu. Zřejmě ne náhodou bylo na podzim na těchto stadiónech k vidění asi nejvíce fotbalové krásy. Zápasy, které mohly svou kvalitou diváka uspokojit, bylo jinak v úvodní části sezóny žalostně málo. Ze 128 možná taková desetina. Kromě duelů České Budějovice - Slavia či Bohemians - Sparta se většinou jednalo o zápasy, ve kterých se spolu utkaly týmy z horní poloviny tabulky, což má svou logiku.

Podobně opodstatněná se může zdát ale také úvaha, že by se poměr dobrých a horších utkání výrazně poupravil, kdyby pár výkonnostně slabších týmů ubylo. Jinými slovy, že by liga měla méně týmů než současných 16. "Zřejmě by liga byla atraktivnější, byla zajímavější pro lidi," připouští tuto variantu jako jeden z mála fotbalových činovníků Adolf Šádek, šéf představenstva plzeňské Viktorie, jenže k tomu hned také dodává: "Samozřejmě, byl bych pro to zachovat soutěž na takovém stavu, v jakém je teď. V okamžiku, kdy to zúžíte na deset, dvanáct, tak silná pětka šestka zůstává a bylo by to pro kluby, které se chtějí v soutěži zachránit, daleko složitější."

O něco větší hrozba sestupu ale není tím jediným důvodem, proč by byly návrhy na jakékoliv škrty většinou klubů dost pravděpodobně smeteny ze stolu. Například momentálně nejzkušenější prvoligový trenér Ladislav Škorpil už si za čtyři desítky let koučování vybudoval slušný nadhled na věci, jako jsou fotbalové porážky a pády. A k odmítnutí plánů na zeštíhlení ligy ho vede úplně něco jiného.

"Nějaké snižování je podle mě blbost. Možná se vyjadřuji až příliš příkře, ale v momentě, kdy Slováci šli do modelu dvanáct nebo deset a řešili tuto reorganizaci, tak jsem se jich ptal, co od toho očekávají. Dával jsem k tomu příklad, jaká je asi rakouská liga, která se hraje o deseti a jaká se hraje belgická liga, kde jich je asi dvacet. Takže mezi těmi ligami nevidím rozdíl," myslí si současný trenér Liberce, jehož názor neovlivní ani jednoduché kupecké počty, tedy že méně týmů může znamenat větší výběr hráčů a tudíž větší možnost sestavit kvalitnější celek.

To třeba uznává ředitel prvoligových Teplic František Hrdlička. Jenže, když se řekne A, tak se podle něj musí říct i B. "Možná by to na druhou stranu dopadlo tak, že by se neprosazovaly talenty," vysvětlil. Přesto, co když na snížení počtu účastníků v české lize v následujících letech přece jen dojde? Ne sice kvůli zkvalitnění soutěže, ale čistě z ekonomických důvodů.

V době, kdy z celého světa přicházejí zprávy o důsledcích ekonomické krize, by to totiž až zase takové překvapení nebylo. "Fotbal bude muset přijít do nějaké ekonomické reality odpovídající ekonomickým možnostem tohoto státu a této společnosti. Ale jestli snížit počet? Nevím, jestli je to správné. Myslím, že fotbal bude muset přistoupit na ekonomickou sílu společnosti. Zatím si myslím, že si ještě žije nad poměry," tvrdí František Hrdlička. A také Ladislav Škorpil by šetřil jinak než snížením počtu účastníků. "Nikde není psané, že kluby musejí mít všechny hráče profesionálně nasmlouvané. "Každý, když jde do hospody, si může dát tolik piv, na kolik má peníze," vysvětil.

Redukce by lize neprospěla

Fotbalový podzim u nás definitivně skončil. Měřeno optikou diváka, příliš okulahodících zápasů Gambrinus liga nenabídla. A koneckonců dostatečně výmluvným odrazem kvality nejvyšší domácí soutěže jsou i letošní neslavné výkony českých týmů v evropských pohárech, byť to mohou ještě slávisté do Vánoc mírně vylepšit. A tak se hledá cesta, která by mohla ke zkvalitnění domácí soutěže směřovat.

Ivo Lubas, ředitel oddělení profesionálního fotbalu Českomoravského fotbalového svazu se nedomnívá, že by Gambrinus lize prospělo její zúžení na méně týmů. "Hlavně bych byl nerad, kdyby k tomuto snižování došlo nějakou administrativní cestou. To ve mně evokuje doby nedávno minulé," řekl Ivo Lubas.

Na druhou stranu připustil možnost, že některý z klubů si vyhodnotí své reálné ekonomické možnosti a do soutěže se nepřihlásí. Další možností podle něho je to, že klub, který nedostojí licenčním podmínkám, nedostane licenci. Dokázal by si tedy představit spíše přirozený úbytek klubů kvůli tomu, že nesplní podmínky, aby se soutěže mohly zúčastnit.

Pokud by tedy kluby dohnaly k odvolání své účasti v nejvyšší fotbalové soutěži ekonomické podmínky, počet účastníků by následně stanovil řídící orgán, který soutěž řídí.

0:00
/
0:00

Zajeďme se podívat do Opavy. Třeba vás bude zajímat, jakým způsobem se tam prodávají obecní byty. A my se na to podíváme s vámi. Nalaďte si ve středu 3. prosince Radiožurnál po 11. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: kyk , vij , lvb , jpa
Spustit audio

Více z pořadu