Vyhnanci. Dokument o Rusech, které nechce Putin ani Západ

16. říjen 2022

Po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu zastavila česká vláda vydávání víz pro občany Ruska a Běloruska. Autor dokumentu Jakub Horáček sleduje několik ruských rodin, které tento krok rozdělil a které hledají cesty k tomu, aby mohli opět žít společně. Otevírá otázku kolektivní viny všech Rusů za válku. Jak se má česká společnost postavit k těm, kteří v putinovském režimu žít nechtějí a nesouhlasí s ním? Proč svou zemi opouštějí a proč se například nepokusí o její vnitřní proměnu?

Někteří Češi měli hned po začátku války jasno: „Rusáky“ v Česku nechceme. Nehledě na to, jestli daní jednotlivci jsou nebo nejsou proti putinovskému režimu. Krok české vlády zakázat vydávání víz Ruskám a Rusům potom plošně zkomplikoval cestování do Česka úplně všem, právě i těm, kteří jsou proti válce.

Čtěte také

Diana a Igor jsou manželé. V Rusku žít nechtějí, pomáhají ukrajinským uprchlíkům a zapojili se do protiválečných demonstrací, které pořádali Rusové žijící v Česku. Diana už v Česku má dlouhodobý pobyt, ale Igorovi úřady vízum zamítly den po začátku války. V Česku si potom požádal o azyl. „Snažíme se na to dívat pozitivně, ale vůbec nevíme, co bude dál,“ svěřuje se v dokumentu Diana.

Dokument sleduje také Rusku Mariu, která si v Brně dodělává doktorát. Do Česka se snaží dostat svého syna. „Zatím jsem bez rodiny vydržela čtyři měsíce, bylo to hraniční. Moje duševní pohoda se během té doby zhoršila,“ přiznává.

Začali mi psát nějací lidé a vyptávali se, kde pracuji. Saša mi zakázal odpovídat, protože se bál o mé bezpečí.
Ruska Taťána

Zároveň o sobě tvrdí, že se vůbec necítí jako Ruska. „Sousedi v Rusku si o mně vždycky mysleli, že jsem divná. Když jsem poprvé řekla, že jsem proti válce, chovali se divně, začali si něco šeptat.“

Vláda začátkem července 2022 umožnila slučování rodin pro občany Ruska a Běloruska. Toho chce využít Ukrajinec Alexander. Svou ženu, Rusku Taťánu, do Česka dostal pomocí víza z Maďarska. Teď tu chtějí požádat o sloučení rodiny.

Čtěte také

„Líbila se mi jedna ukrajinská písnička, tak jsem se ji rozhodla sdílet na sociálních sítích. A poté jsem začala mít problémy. Začali mi psát nějací lidé a vyptávali se, kde pracuji. Saša mi zakázal odpovídat, protože se bál o mé bezpečí. Řekl mi, ať vše smažu a nic více nepřidávám a nevyjadřuji svou pozici,“ popisuje Taťána.

Nálada vůči Rusům se přitom v průběhu vzniku dokumentu vyostřovala, i kvůli masakrům ukrajinského obyvatelstva ruskou armádu, odstřelování civilistů nebo kvůli zprávám, které přibližují chování některých Rusek a Rusů v Evropě. Ikonické se stalo video, na kterém se ruská turistka v Rakousku vysmívá Ukrajinkám. Po vyhlášení částečné mobilizace ovšem z Ruska začali utíkat další lidé…

Autor: Jakub Horáček
Dramaturgie: Daniel Kupšovský
Mistr zvuku: Lukáš Vorel, Tomáš Gsöllhofer

Za jakých okolností pro nás bude přijatelné žít s určitou částí ruské populace? Jak dlouho bude aktuální otázka kolektivní viny všech Rusů? Proč Rusové, kteří mají západní hodnoty, ve své zemi místo útěku raději něco nezmění? Poslechněte si celý dokument Vyhnanci.

Spustit audio

Související