Vyhoření mladých učitelů – perfekcionismus a přepálený začátek. Jak se mu vyhnout?

11. leden 2021

Syndromu vyhoření čelí většina pečujících profesí. V čem je ale učitelské vyhoření specifické a jak se mu dá předcházet? „Ve škole nám hodně chybí supervize,“ říká mladá učitelka Eva z víceletého gymnázia. Jak velký problém je vyhoření učitelů v Česku? Jak mu předejít? Zeptali jsme se pedagogů i autorek knihy Učitelské vyhoření Ireny Smetáčkové a Veroniky Pavlas Martanové.

„Devatenáct procent vyučujících s vyhořením bojuje a celé dvě třetiny se setkávají se silným dlouhodobým stresem. Jejich pracovní podmínky nejsou úplně ideální. Pokud by se něco nezměnilo, tak hrozí, že i oni do budoucna vyhoří,“ říká Irena Smetáčková z katedry psychologie Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy.

03660183.jpeg

Jak ale rozeznat právě velkou únavu a stres od syndromu vyhoření? „Když jste unaveni, tak po víkendu je vám lépe a v pondělí zase startujete. Když učitelé nejsou vyhořelí, tak se po prázdninách na své žáky a na svou práci těší. Ale když se vám chce každou neděli plakat, tak tady je už signál, že je něco špatně,“ dodává další autorka knihy Učitelské vyhoření Veronika Pavlas Martanová.

Syndrom vyhoření se týká zejména pečujících profesí. Podle Veroniky Pavlas Martanové ve svém výzkumu vypozorovali přibližně tři způsoby, které později vedou k vyhoření. „První typ se týká mladých učitelů a ten bych zjednodušila tak, že přepálíte začátek. Že jste velmi nadšení. Chcete to dělat jinak, nově a fantasticky, ale neodhadnete své zdroje. Nebo vám dojdou síly věkem. Nebo se na povolání učitele svou osobností nehodíte,“ jmenuje.

Poslechněte si rozhovor s autorkami knihy Učitelské vyhoření i anketu s mladými učiteli.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.