Vykořisťování švadlen se týká všech zemí. Ženy v Bangladéši si uvědomují, že jsou zneužívány, říká autor knihy Život na míru

1. listopad 2021

Polský reportér Marek Rabij napsal knihu Život na míru. Kniha, kterou letos vydalo nakladatelství Absynt, zachycuje oděvní průmysl v Bangladéši i děsivé podmínky, ve kterých tam lidé pracují. Do Bangladéše novinář původně odjel, aby napsal reportáž z katastrofy v továrně Rana Plaza, která se zřítila a pohřbila 1200 dělníků a dělnic a ve které se šilo oblečení i pro západní značky. 

Při pražské návštěvě se Marka Rabije na globální kontext i na způsob, jak si vybírat oblečení, ptala Eva Svobodová.

Jak byste porovnal Bangladéš s jinými zeměmi, kde ten oděvní průmysl také figuruje? Například Čína nebo Barma.

Problém se netýká jen Číny nebo Barmy. Týká se to všech chudých států světa. Například se zjistilo, že v Lesotu, v chudé zemi na jihu Afriky, se v naprosto skandálních podmínkách vyrábí džíny pro řadu západních značek. Ve strašných podmínkách také pracují lidé ve státech Maghrebu, kde jde o menší rozměr průmyslu, takže se na to nikdo nesoustředí. V Turecku v továrnách podmínky také nejsou úplně ideální.

Zajímavý příklad je Čína, kde továrny dříve fungovaly podobně jako v Bangladéši, v těch šílených, tragických a skandálních podmínkách. Průmysl se tam teď nějak stabilizoval. Nemyslím si, že je to ale něco, co by se mělo úplně chválit. Spíš to vychází z nějaké potřeby Číny kontrolovat všechno. To znamená i firmy, které tam fungují. Tím, že chtějí mít všechno pod kontrolou, tak to nefunguje takovým naprosto partizánským způsobem jako v Bangladéši.

Čtěte také

Na druhé straně v Číně existují převýchovné tábory pro Ujgury a pro muslimské obyvatelstvo, kde také probíhá výroba oblečení. Tito vězni jsou tam nuceni pracovat za otrockých podmínek. Zjistilo se, že tam vyrábí i nějaké západní značky.

Vám se podařilo dostat se přímo k těm lidem. Vnímají lidé pracující v Bangladéši v továrnách svou situaci? Jsou si vědomi, čeho jsou součástí? Kolik třeba v Evropě stojí oblečení, které oni šijí?

Jsou si toho plně vědomi. Ptal jsem se těch švadlen, jestli vědí, jak vypadají obchodní centra v Evropě. A ony řekly, že jasně, že to normálně sledují na YouTube. Znají ty značky, mluví o nich. Vědí, že to vyrábí za dva dolary, a v Americe se to prodává za 200 dolarů. Také vědí něco, co naopak nevíme my. To znamená, že ony dostanou zaplaceno úplně stejně, ať už vyrábí cokoliv. I když ten výrobek vyrábí nějaká prémiová značka a pak jej prodá za 200 eur nebo šijí tričko, které se pak prodá v nějakém diskontu za 1,5 eura, pro ně v tom není rozdíl. Dostanou stále stejný plat. Z toho jsou si schopné uvědomit, že jsou nějakým způsobem zneužívány. Nevidí ale moc řešení a nějakou šanci to změnit.

Pusťte si celý rozhovor Evy Svobodové a zjistíte, proč se novinář Marek Rabij rozhodl do Bangladéše vracet. Jak si vybírat oblečení? A dá se vůbec zjistit přesný původ toho, co máme na sobě?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.